Olvasd el, hogy miként kell böjtölni a katolikus egyházfő szerint.



A böjt számos vallás része, ami tulajdonképpen egy spirituális megtisztulás, de természetesen a szervezetünknek is jót tesz, ha nagy ünnepek előtt visszafogottabban, egészségesebben étkezünk. A pápa előszeretettel idézi Aranyszájú Szent János szavait

A böjt számos vallás része, ami tulajdonképpen egy spirituális megtisztulás, de természetesen a szervezetünknek is jót tesz, ha nagy ünnepek előtt visszafogottabban, egészségesebben étkezünk.

A pápa előszeretettel idézi Aranyszájú Szent János szavait, aki a böjtről úgy vélekedik, hogy egy cselekedet sem nevezhető addig nemesnek, amíg az nem szolgálja mások érdekeit is. Ferenc pápa ezt a gondolatot fejtette ki a böjt kapcsán, miszerint lényegtelen, hogy hány napig böjtölünk, alszunk a padlón, vonjuk meg magunktól a finom falatokat, élvezeti cikkeket, mindaddig, amíg nem teszünk jót másokkal, hasztalan az egész.

Az egyházfő azt tanácsolja, hogy amennyiben böjtölésre adjuk a fejünket, hagyjunk fel egy időre az alkohol és az édesség fogyasztásával is. Forduljunk az Úr felé, de a szomszédunkról se feledkezzünk meg. “Akárhányszor is eluralkodik rajtunk az önzés, annyiszor zárunk ki valakit, vagy valakiket az életünkből. Ilyenkor képtelenek vagyunk meghallani az Úr szavát, nem érezzük a házastársunk halk szomorúságát, és a jóérzés is elszáll a hétköznapjainkból. És odajutunk, hogy már nem fogjuk tudni, hogy miről is szól az együttérzés, nem hat meg, ha szegény embert látunk a utcán, kihal belőlünk a segítőkészség is. Így amennyiben nem vagyunk tudatában annak, hogy mi az igazi böjt, akkor elfelejtjük azt is, hogy mi az igazi szeretet. A böjt egy spirituális út, aminek a célja, hogy a végén jobb emberré váljunk” – mondja a pápa.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!