A magyarok évszázadokon át uralkodtak a románok felett...Egy különcnek tartott román történész felhívta a honfitársai figyelmét arra, hogy amíg ők ünnepelnek, a magyarok a veszteségüket gyászolják! Lucian Boia román történész szerint nem lehet arra kötelezni a magyarokat, hogy örüljenek a trianoni döntésnek.
A mítoszromboló könyveiről híres román történész amiatt adott hosszú interjút a News.ro hírportálnak, mert a múlt hét végén mutatták be az új könyvét: Az 1918-as nagy egyesülés körül - Nemzetek, határok, kisebbségek című művet - In jurul Marii Uniri de la 1918. Natiuni, frontiere, minoritati.

'Magyarország sokat veszített'

'Mit akarunk? Kötelezzük őket arra, hogy örvendjenek Trianonnak? Ez abszurdum. Természetes, hogy nekik nem tetszik Trianon. Magyarország sokat veszített, többet, mint amennyit abban az esetben veszített volna, ha megegyezéses alapon lehetett volna megrajzolni az új határokat. Legyőzött ország volt, és a dolgok így alakultak. Azt hiszem, képeseknek kellene lennünk arra, hogy románokként örvendjünk 1918 december elsejének, ugyanakkor meg is értsük a magyarokat, hogy számukra, bárhol is éljenek, nem örömforrás Trianon' - jelentette ki Lucian Boia.

A történész hozzátette: ebből az ellentétből csak az a kiút, ha a népek egyike és másika is a múltjáról beszélve a jelenre és a jövőre koncentrál.

'A románok fölött évszázadokon át uralkodtak a magyarok, most pedig a magyarok érzik román uralom alatt magukat. Ezek olyan frusztrációk, amelyek nehezebben gyógyulnak. (...) De nekünk is, a magyaroknak is és minden európainak a jövő a tét, nem a múlt' - jelentette ki.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!