Pajzsmirigy-alulműködés egyik gyakori tünete a nehezen leadható túlsúly. Ha így alakítod át az étrended, akkor sikerülhet! 

A pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) egy olyan betegség, melynek során a pajzsmirigy hormonjaiból nem termelődik megfelelő mennyiség. Ezzel a fő probléma az, hogy ezekből a hormonokból szó szerint mindenhova jut a szervezetünkben – ideális esetben –, így ha „hiánycikké” válik, rengeteg tünetet produkálhat a fáradékonyságtól a hízáson át egészen a hajhullásig. A jó hír viszont, hogy akár természetes eszközökkel és odafigyeléssel jól normalizálható ez az állapot.

Fáradékonyság, koncentrációzavar. Olyan „apróságok” ezek, amiknek sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, és csak legyintünk rá: ez is a hétköznapok rész! Pedig ezek az apró jelek akár pajzsmirigy-alulműködésre is utalhatnak, aminek nagyon komoly következményei lehetnek!

Az első lépés az étrendünk átalakítása
Első és legfontosabb: zöldségek beépítése az étrendbe elengedhetetlen: mindennapos fogyasztásuk kifejezetten javasolt. Már önmagában azzal, hogy növeled a zöldségbevitelt, alapjaiban teszel az egészségedért és testsúlyodért is.

Külön fontos megemlítenünk az ún. keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, karfiol) fogyasztását: ezek a zöldségek tele vannak értékes tápanyagokkal, melyek támogatják a hormonegyensúlyt, a májműködést (ahol a pajzsmirigyhormonok átalakulása részben történik) viszont fontos, hogy alaposan megfőzve fogyasszuk őket. A nyers keresztesvirágúak tartalmaznak ugyanis goitrogéneket, melyek alapvetően akadályozzák a pajzsmirigy hormonjainak termelését, de a főzés semlegesíti ezeket az anyagokat - ezért nem kell lemondani ezekről a zöldségekről sem, sőt, nagyon nagy kár lenne kihagyni őket az említett egyéb, pozitív tulajdonságaik miatt.

Gluténmentes étrend
Ahhoz ugyanis, hogy a pajzsmirigy újra megfelelő mennyiségben termelje a hormonokat, a szakértők szerint arra van szükség, hogy csökkentsük, sőt, egyes esetekben akár teljesen megszüntessük a gluténbevitelt.

A glutén egy komplex fehérje, amely többek között a búzában, rostban, árpában, bulgurban, kuszkuszban, és rozsban is megtalálható. Aki gluténmentes étrendet követ, annak a mindezekből készült liszt, tészta, bármilyen őrlemény, keverék, csíra, stb. fogyasztása tilos. Ettől még azonban nem kell lemondani sem a pékáruról, sem a tésztákról, hiszen rengeteg gluténmentes verzió készíthető és kapható is már a boltokban pl. kukorica-, rizs-, vagy burgonyalisztből készítve.

Ha nem csökkentjük érezhetően a gluténbevitelt, mit sem ér a zöldséges diéta. Szerencsére ma már egyre népszerűbbé, és így könnyebben kivitelezhetőbbé válik a gluténmentes étrendre való átállás, így nincs lehetetlen, minden csak elhatározás kérdése!

Tippek extra segítségként
Az első két étrendi javaslat alapvetően a hormonális egyensúlyod helyreállítását célozza: ha ez normalizálódik, a fogyás is sokkal könnyebben beindul. Emellett persze mind a zöldség-adagod növelése, mint a gluténmentesség eredményezhet már önmagában is fogyást, de mi azt szeretnénk, ha biztos lenne fogyókúrád sikere! Ehhez javaslatunk:

1. Csökkentsd a cukorfogyasztást
Tudjuk, hogy ezt 'könnyű mondani', de ez az egyik kulcs a vágyott alakhoz. Fő a fokozatosság: szép lassan iktasd ki az étrendedből a nassolnivalókat, majd cseréld le az egyéb, magas cukortartalmú ételeket másra. A hangsúly mindig a helyettesítésen van: ne lemondj a kedvencedről, hanem találj magadnak helyette más finomságot, vagy készítsd el házilag. További tippek 'cukorfüggőség' csökkentésére ide kattintva.

2. Növeld a fehérjebevitelt
A fehérje tested egyik alapvető és fontos építőköve, többek között az egészséges bőrhöz, hajhoz és a megfelelő izomműködéshez is szükséges. Emellett fontos tulajdonsága, hogy laktató, ráadásul nem csak az éhséget csökkenti, hanem a nassolás utáni vágyat is. Diétádat mindenképp egészítsd ki megnövelt fehérjebevitellel.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!