Mindenki ismeri, de a sokféle gyógyhatásáról kevesen tudnak.



A pásztortáska nemcsak kiváló „hangszer” (ugye mindenki készített belőle gyerekkorában „csörgőt”?!), de kiváló gyógyhatással bír szívre, érrendszerre, vérnyomásra. Tea és tinktúra alkalmazásával is nagyon jó eredményt érhetünk el. Az izmokra pedig készíthetünk egy fantasztikus bedörzsölőt is.

A Pásztortáska népies nevei, élek-halok, Isten táskája, véraltató fű. Gyakran találkozhatunk vele, útszélek, vasúti töltések mellett, mezőkön és természetesen a kertekben. Tavasszal és nyaranta bőségesen szedhetünk belőle, tömegesen terem.

A neve arra utal, hogy pásztorok is használták állatgyógyászati célokra. Juhoknak adták ellés után a méhvérzés csillapítására. Óránként egy-egy kávéskanálnyit etettek meg a nyers növény kipréselt nedvéből.

Leginkább vérzéscsillapító hatása miatt ismert. Zsenge levelei megnyugvást adnak a friss sérülésnek. Így ha megsérülsz pl. egy túra során, tedd a levelét a sebre. Gyorsan csillapítani fogja a vérzést.

Teáját fogyasztva belső vérzések (méh, gyomor, bél) kiegészítő kezelésére is alkalmazható. Változó korban lévő nőknek napi egy csésze teát ajánlott fogyasztani. Jól enyhíthetők vele a kellemetlen tünetek.

A pásztortáska szabályozza a vérkeringést: az alacsony vérnyomást emeli, a magasat csökkenti. Erősíti a szívet. Húgyúti fertőzések kezelésére is kiváló.
Az elégtelen keringés okozta izomsorvadás esetén tinktúráját dörzsöljük be a beteg testrészre. Sérv és belső szervek előreesésének gyógyítására, az izmok és a tartószalagok erősítésére a pásztortáska-tinktúrával való bedörzsölés javasolt. A kezelni kívánt szervünk feletti bőrfelületet naponta kétszer-háromszor dörzsöljük be.
Végtag- és izomsorvadás estén tinktúrája a beteg testrész bedörzsölésére ajánlott.

A pásztortáska levele, a gyökere és a magvai is ehetők, finom borsóízű a levele.

Forrázva készítjük teáját: egy csapott evőkanálnyi teafüvet kell 2,5 dl vízzel leforrázni, 15 percig
lefedve állni hagyni, langyosan fogyasztani.
A neve arra utal, hogy pásztorok is használták állatgyógyászati célokra. Juhoknak adták
ellés után, óránként egy-egy kávéskanálnyit a nyers növény kipréselt nedvéből a méhvérzés csillapítására.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!