Egyáltalán nem tűnik egyszerűnek, pedig az.



A feladvány a következő: van 11 darab érméd, amelyeknek az egyik oldala fekete, a másik pedig fehér. Az érmék közül hatnak a fekete oldala van felfelé, ötnek pedig a fehér. Szét tudod-e válogatni csukott szemmel az érméket két halomba úgy, hogy mindkét halomban pontosan ugyanannyi érme legyen a fehér oldalával felfelé?

Akármennyi érmét átrakhatsz az egyik halomból a másikba, és meg is fordíthatod őket, de közben végig csukva kell lenni a szemednek.

A kép alatt mutatjuk a megoldást. Ha gondolkodni akarsz, akkor még ne tekerj lejjebb!

Megoldás

Bár elsőre lehetetlennek tűnik, a megoldás valójában nagyon egyszerű: válassz ki pontosan öt érmét egy halomba, és fordítsd meg őket, így garantáltan ugyanannyi fehér érme lesz mindkét halomban. Nem hiszed? Akkor lássuk lebontva:

Ha öt fekete érmét választottál: öt fehér érme maradt az eredeti halomban, így ha a feketéket megfordítod, mindkét halomban öt fehér érme lesz.
Ha négy fekete és egy fehér érmét választottál: négy fehér érme maradt a halomban, így ha a négy feketét és egy fehéret megfordítod, mindkét halomban négy fehér érme lesz.
Ha három fekete és két fehér érmét választottál: három fehér érme maradt a halomban, így ha a három feketét és két fehéret megfordítod, mindkét halomban három fehér érme lesz.
Ha két fekete és három fehér érmét választottál: két fehér érme maradt a halomban, így ha a két feketét és három fehéret megfordítod, mindkét halomban két fehér érme lesz.
Ha egy fekete és négy fehér érmét választottál: egy fehér érme maradt a halomban, így ha az egy feketét és négy fehéret megfordítod, mindkét halomban egy fehér érme lesz.
És végül, ha öt fehér érmét választottál, akkor egy fehér érme sem maradt az eredeti halomban, így ha az öt fehéret megfordítod, egyik halomban sem lesz fehér érme.
Ez a bűvésztrükknek is beillő matematikai feladvány amúgy bármekkora számú érmével működik, csupán arra kell figyelned, hogy annyi érmét válassz ki és fordítsd meg, ahány fehér színű érme van az eredeti halomban.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!