Vészharangokat kongatnak.



A banán az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs, melynek nemcsak az íze jó, hanem káliumban és proteinben is gazdag, továbbá a vérnyomást is csökkentheti. Most azonban egy halálos gombafaj veszélybe sodorta a banán létét. Ez nem túlzás, ugyanis hasonló eset egyszer már megtörtént.

Évtizedekig a világ legnépszerűbb banánfajtája a Gros Michel volt, ám az 50-es években megtámadta egy gombafaj, amely teljesen kipusztította azt. Ennek eredményeként a termelők áttértek a Cavendish-fajtára, amely jelenleg a banánexport 99 százalékát adja. Ezt a fajtát támadta most meg egy TR4 nevű gombafaj, melyet halálosabbnak tartanak annál, amely kiirtotta a Gros Michelt.

A gomba okozta fertőzés megöli a növényeket, és már terjed Dél-Kelet Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában is, mely arra utalhat, hogy a világ teljes banántermelése veszélyben lehet. Vannak szakértők, akik szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha felégetnénk a földeket, ahol a banán jelenleg terem.

Mindemellett fut egy banánmentőprogram Afrikában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) égisze alatt, amely ad némi reményt arra, hogy megmeneküljön az általunk ismert banánfajta. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!