Ugye nem hallottál még az ungvári mini-szobrokról? Gyere velünk egy különleges sétára.



Ungvár a legkisebb megyeszékhely Ukrajnában, és lehet ez adta az ötletet Mihail Kolodkó szobrásznak, hogy megalkossa azt a miniatűr szoborkollekcióját, ami egyedülálló.
Apró méretük ellenére (magasságuk kb. 30 cm) valódi művészi alkotásokról beszélhetünk, melyeknek saját mondanivalójuk van és mindegyik valamivel kötődik Ungvárhoz.

Kezdjük el a sétát!

Elsőként a kis Mikulás jelent meg 2010-ben. Apró mérete (16 cm magas) ellenére súlya 12 kg. Azt tartják, hogy aki megdörzsöli a puttonyát, beteljesül a kívánsága. De a kép inkább arról árulkodik, hogy főleg az orrát és a sapkáját dörzsölgetik előszeretettel!

2013-ban „vetett horgonyt” az Ung partján a büszke „Carpathia” gőzös, ami elsőként érkezett a Titanic katasztrófájának helyszínére, és mentette meg annak több száz utasát.

Jon Lord, a Deep Purple alapítója 2014-től  "vendégeskedik" Ungváron. Az alkotó szerint a Deep Purple első felvételei Magyarországról Kárpátalján keresztül kerültek féllegálisan az Szovjetúnió-beli rajongókhoz. Egyébként a neves zenész az évszázad első éveiben járt Ungváron.

A folyóparton található „Kukac” – a nagy ho-ho-horgász hű társa. 2016 óta segíti a helyi horgászokat nagy fogáshoz!

A „Szabadság szobor”, más néven „Ungvár” világítótorony.
2011-ben avatták a saját gyártmányú úszó alkalmatosságok seregszemléje, az „Ungvári regatta” tiszteletére. A hivatalos neve „Ungvár” világítótorony, és a folyón lebonyolítandó hajóforgalom „biztonságát” hivatott szavatolni. A lakosok egymás között, a New Yorki „nővérrel” való hasonlósága miatt csak „Szabadság szobornak” nevezik. A lámpa valójában egy led-világítótest.

A magyarok világhírű találmányának állít emléket a „Rubik kocka”. Erre az alkotásra nem teljesen igaz a mini-szobor megnevezés, hiszen a neves fejtörő játék életnagyságú szobráról van szó. 2014-ben állították, a híres találmány létrehozásának 40-edik évfordulójára.

Csáky Krisztina grófnő és harmadik férje, Bercsényi Miklós szobrát 2015-ben avatták. Az ifjú házasok a XVII. század végén az Ungvári várat választották lakhelyül, és a várost a régió kulturális és politikai központjává változtatták.  

Bartók Béla, a neves zeneszerző és zongorista szobra 2015-től, a művész halálának 80-ik évfordulójától található Ungváron. Bartók Béla fiatal éveit Nagyszőlősön töltötte, itt szerezte első zeneművét. A szobor mellett kis tábla található, amin a magyarországi Bartók rádió sugárzási frekvenciája látható.

Csontváry Kosztka Tivadar, neves festő szobrát 2016-ban hozta létre az alkotója, melyen a híres művész korcsolyával a lábán látható.

Az ukrán-cseh barátság jelképeként jelent meg 2012-ben a „Svejk, a derék katona” szobra. Az alkotás a folyóparti korlátnak azon a szakaszán található, ahol megmaradtak a világháború golyó ütötte nyomai. A szobor felavatásánál jelen volt Svejk alkotójának, Jaroszlav Haseknek a dédunokája, Richárd is.

A bronz „Szőlőfürtöt” 2016-ban avatták fel moldáv bortermelők hivatalos küldöttségének részvételével. A helyi üzletekben csaknem olyan mennyiségű moldáv bor található, mint kárpátaljai, ezért a fürt a gazdasági kapcsolatokon kívül a kulturális kapcsolatok megerősödését is hivatott jelképezni. Egyébként a fürt belsejébe „Moldáv virágcsokor” nevű bort töltöttek, ami az idő múlásával sem veszít a minőségéből.

A „Kroton-csomó” a világ legerősebb emberének, a kárpátaljai születésű Ivan Fircak-Krotonnak állít emléket, akit sikerei csúcsán az angol királynő lovaggá ütött.

A „jihlavai sünök”– Jihlava város jelképei – 2013 óta díszítik az Ung-parti sétányt. Ungvár és a csehországi Jihlava polgármesterei avatták fel a cseh kultúra napja alkalmából. Eredetileg négy sün készült el, de a legkisebbet az alkotó a cseh város polgármesterének ajándékozta.

Harry Houdini születésnapján, 2015-ben avatták az 1874-ben Budapesten, Weisz Erik néven született illuzionista szobrát. A szobor talapzatához bárki hozzácsatolhatja a maga lakatját, amit a mester „segít” kinyitni.

Az „Egyetlen” csokoládé Ukrajna egységének jelképe és az ország függetlenségének 25. évfordulója tiszteletére alkotta meg a művész. A csokoládé alakja Ukrajna térképét ábrázolja.

Liszt Ferenc” 2012 óta pihent a megyei filharmónia szomszédságában. Az összes szobor közül neki van a legkalandosabb története. Egy nyári viharban a fölötte lévő gesztenyefa ága ráesett, és több darabra törte az alkotást. Egyik részének nyoma veszett. Miután megkerült az elveszett darab, nem sokkal utána ismeretlenek lefestették a szobrot. Néhány hónappal ezután, 2013 első napjaiban a teljes szobornak nyoma veszett, majd a folyó partján találtak rá. 2016 elején új helyre költöztették.

Andy Warhol” amerikai képzőművész, a pop-art irányzat megteremtője. Az alkotó választása nem véletlenül esett rá ­– eredeti neve Andrij Varhola és szülei Kárpátaljáról vándoroltak ki.

„Michael Strank” ruszin származású amerikai tengerészgyalogos, a második világháború hőse, bátorságáért „Bronz csillaggal” tüntették ki.

Glück Gábor” kárpátaljai festő, aki Molbert márkájú autójával új téma keresésére a Kárpátok felé tart.

Az „Ung folyó halait” ábrázoló szoborkompozíció az egykori Kis-Ung medrének a helyén létrejött utcában található. A két hal a Kis- és Nagy-Ungot szimbolizálja.

„Muhammad al-Idrisi” arab térképész, földrajzkutató és utazó volt. Az általa létrehozott Európa térképen jelent meg először 1154-ben Ungvár település neve. 2015-ben, a turizmus napján avatták fel.

„Wolfgang Amadeus Mozart” szobrát a nagy zeneszerző 259. születésnapján, 2015. január 27-én avatták. Mozartot helyinek is számíthatjuk, hiszen életében Kárpátalja az Osztrák-Magyar Monarchia kötelékébe tartozott.

I.Péter cár” 2015 óta pihen Ungvár központjában, a borkóstoló terem előtt. Róla tudni kell, hogy a XVIII. században kimondottan a kárpátaljai borok voltak a kedvencei. Az avatás napján a hordójából valódi bort csapoltak, amellyel megkínálták a jelenlévőket.  

Az „Eiffel-torony” apró mását a francia kultúra napja alkalmából avatták 2015-ben. Magassága 16 cm, súlya alig egy kilogramm és a város legrégebbi lámpaoszlopának tövében található.

Az Ungvárt alapító „Laborc fejedelem” szobrát 2016-ban állították a vár tövében. A szimbolikus ábrázolás a fejedelem tragikus halálára utal: ellenségei megkötözték és az Ondava (mai nevén Laborec) folyóba fojtották.

Mikola Suhaj” alakját Ivan Olbracht „Mikola Suhaj, a betyár” c. regényéből ismerhettük meg. A 2015-ben állított szobor az Olbracht utca egyik kávézójának korlátján található.

A „Pisilő kisfiú” a Fontanus Cilicija nevű ivóvíz-forrás kútjának befejező eleme. A belőle csordogáló forrásvíz magas szilíciumtartalma miatt jó hatással van az emésztésre és csodálatosan oltja a szomjat is.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!