"Most, hogy láttam a kiégett busz maradványait, egy dolog merült fel bennem..."



Egy olvasónk véleménye:

Iszonyúan sokat vezettem és különleges körülmények között is.
Az életem során megtapasztalhattam, hogy a pénz hajhászása milyen szomorú eredményekhez vezet. Most, hogy láttam a kiégett busz maradványait, egy dolog merült fel bennem: Ezt a buszt úgy konstruálták meg, hogy a legolcsóbb módon állíthassák elő, és a legkönnyebb legyen...
Minden éghető volt rajta!

Bűn ilyet tervezni...
Az egyszerű 'paraszt' ember is úgy tervez meg valamit, hogy tűz- víz, földrengés, vagy bármi, ami jellemzően a felhasznált eszközben vagy a a felhasználó részére kárt okozhat, az ne legyen benne a felhasználó által használt produktumban...
Ez a busz csupa éghető anyagból épült fel. A hő és hangszigetelések, a burkolat éghető anyagai, az üzemanyagtank sérülés elleni védelmének minimálisan szükséges feltételei is mind hiányoztak. A turbó feltöltő magas hőmérséklete, a rengeteg ékszíj, vagy bordás szíj tárcsáinak csapágyazása megszorulás esetén tüzet okozhat.

Igaz, hogy a használt hőszigetelő anyagok általában nem éghetők, de az esetek gyakorisága miatt, már régen bebizonyosodott, hogy a hőszigetelők nedvszívók, és a csepegő üzemanyag vagy kenőanyag felszívására kiválóan alkalmasak.
Ezek után csak a gyulladási hőmérséklet kell, és a beszívódott éghető anyag lángra lobban. És innen nincs visszaút: kigyullad az üzemanyag tartály, a vezetéken ég az éghetetlennek nyilvánított hőszigetelés, és a spórolás miatt éghető anyagokból készült burkolat is.

Megszűnik a szervókormány, megszűnik a szervó fék, hiszen az elektronikus vezérlés kábelei is elégnek. A sofőrnek, aki esetleg még él és tenni szeretne valamit, esélye sem marad arra, hogy hatékonyan beavatkozzon!
A konstruktőrök felelőssége, hogy ne tervezzenek olyan járművet, ami teljes mértékben kiéghet, és azokra a helyekre mint pl. turbó feltöltő, kipufogó, szíjjak, üzemanyagtartály és környéke, hőérzékelőket tegyenek, amik leállítják a járművet, ha egy bizonyos hőfok felé emelkedik a hőmérséklet.

És még valami, ne tervezzenek se olyan járművet, se olyan épületet, amit nem lehet elhagyni még akkor sem, ha a bent levő kezében ott van az üvegtörő kalapács! Bűn olyan járművet tervezni, ami fogságba ejti az utasokat...
Ma már egy 3000 Ft-os kéziszerszámban is van egy hőérzékelő, ami leállítja azt, ha túlmelegszik, mielőtt még zárlatossá válna. Egy 50-100 milliós értékű busz turbófeltöltőjénél, motorházában, üzemanyagtank környékén, és a futómű fékszerkezeténél és gumiabroncsoknál miért nincsen?

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!