A klinika udvarán gyógynövénykert van, amit a betegekkel együtt gondoznak. SZERINTED HOL JÁRUNK?



Kubában az orvosképzés visszanyúlt az ősi hagyományokhoz. A nyugati orvoslás helyett a jóval olcsóbb keleti orvoslást és egyéb alternatív gyógymódokat is tanítanak az egyetemen.

Minden orvos akit manapság Kubában képeztek, egy néhány hónapos zöld medicína képzésen vett részt. Az iskolákban gyógynövényes egészségmegőrzést tanítanak, és a gyerekek nem csak azt tanulják meg, hogy hogyan használják a gyógyító növényeket, hanem azt is, hogy hogyan termesszék őket az iskola kertjében - olvasható a naturportal.hu oldalon.

Legalább 30-40 növényt rendszeresen használnak a helyiek gyógyszer gyanánt. Ezek a növények a közösség kertjeiből származnak és teaként, tinktúraként, kenőcsként, vagy krémként használatosak. 

A hangsúly nem a beteg gondozáson, hanem a megelőzésen van. Mindenki éves felülvizsgálatban részesül. Éves kétszeri felülvizsgálatot ajánlanak az olyan kubai kockázati csoportoknak, mint a dohányosok és az alkoholisták. Évente háromszori felülvizsgálat javasolt azoknak, akiket például magas vérnyomással, vagy diabétesszel diagnosztizáltak. Prevenciós klubok működnek az időseknek, a várandósoknak és a tinédzsereknek. Az egész közösség hozzáférhet az akupunktúra, a növényekkel gyógyítás és a homeopátia tudományához, mégha egy eléggé egyszerű szinten is. A falusi klinika két orvosa és a két nővér a diabéteszben és a magas vérnyomásban szenvedőknek főző órákat javasol a helyi vegetáriánus étteremben.

Válsághelyzetből előny

A tények mögött határozott politikai szándék húzódik: az 1990-es évek elején Raul Castro, Fidel Castro bátyja elhatározta, hogy átmenekíti a következő generációk számára a növényi gyógyszerek kubai hagyományát és kiterjeszti a gyógynövények alkalmazását Kuba egészségügyi rendszerére.

Az ún “zöld gyógyszerek” Kubában nemcsak egy új életszemlélet, hanem nagyon is valóságos gazdasági szükséglet miatt alakultak ki. A nagy gazdasági összeomlás után ugyanis a patikák és a kórházak polcai megüresedtek, nem lehetett drága gyógyszereket kapni. Így az elmúlt 10 évben a kubai kormány új utak keresésére kényszerült. Következetesen támogatták a költséghatékony gyógyítási módszereket: a növényi medicínákat, a homeopátiát és az akupunktúrát. A krízis hatására a korábban használt gyomirtókat, permetezőszereket és műtrágyákat elkezdték felváltani az öko gazdaságok, a drága gyógyszereket pedig a gyógynövények. Öko és zöld mozgalmak egész sora indult Kubában. Kuba a válság hatására így zöldült ki. Nem kellene nekünk is megszívlelnünk ezt az utat?

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!