A beavatkozás után egy nappal már látványos a változás.Egy forradalmi orvosi felfedezésnek köszönhetően a cukorbetegek megmenekülhetnek az inzulininjekciótól

A felfedezés holland tudósoktól származik. A vékonybél nyálkahártyájának megsemmisítésével és egy új nyálkahártya kifejlesztésével, a tudósoknak sikerült stabilizálni a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek vércukorszintjét.

A tudósok szerint az eredmény látványos és számukra is váratlan felfedezést jelentett. Az eljárás egy órán át tartott, és 50 betegen tesztelték Amszterdamban. Ennek során egy ballonnal ellátott csövet juttattak le szájon keresztül a páciensek vékonybelébe. A ballont meleg vízzel töltötték fel, és a nyálkahártyát ezzel a hővel égették le.

Az ezt követő két héten belül új membrán alakult ki a vékonybél falán, ami a betegek egészségének javulásához vezetett. Még egy évvel a kezelést követően is a kezelt betegek állapota 90%-ban stabilnak bizonyult.

A kutatók úgy vélik, hogy összefüggés van a tápanyagokat felszívó vékonybélmembrán és a pácienseknél kialakult inzulinrezisztencia között.

”Ennek a kezelésnek köszönhetően az inzulin alkalmazását el lehet halasztani vagy meg lehet előzni. És ez nagyon ígéretes felfedezés számunkra”– mondta Jacques Bergman, a gasztroenterológia professzora.

A kutatók szerint a műtét után egy nappal látványos javulást észleltek a páciensek vércukorszintjét illetőleg.

A kezelésre vonatkozó következő kérdés az, hogy egy kezeléssel megoldható-e a probléma vagy megismételhető-e ez az eljárás. A folytonos és pontos inzulin adagolás kiváltása mellett, ez a fajta kezelés hozzájárul ahhoz is, hogy minél kisebb mértékben forduljon elő ezen betegek esetében szív- és érrendszeri probléma, vese elégtelenség, vakulás vagy a kezek és lábak zsibbadása. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!