46 éve már hogy egyedül él. Semmire sem panaszkodik, egyedül az ízületi gyulladásra és a porckopásra ...A házikó már-már egybeolvad a természettel. Nincs benne se elektromos áram, se földgáz, se vízvezeték vagy csatornázás. A Wesselényi-kastélyáról és botanikus kertjéről híres Zsibótól nem messze, ahogy az út egyre fentebb mászik a szilágysági hegyeken, könnyen szemügyre veheted ezt a miniatűr Paradicsomot. Vaskos fák árnyékában pillanthatod meg a parányi kis házat, melyből csak úgy árad a szépség, a nyugalom és az egyszerűség. Mindössze két helyiségből áll, illetve a padlásból, ami alatt erős tölgygerendák tartják a régi, hagyományos szalmatetőt.

A bejáratnál Julika néni várja a kíváncsiskodókat, egy melegszívű, mosolygós asszony, akinek virágos fejkendője alatt kilenc évtizednyi tapasztalat lapul. Mindig örül a látogatóknak, függetlenül attól, hogy azok a szomszédból vagy a határokon túlról (Ausztriából, Németországból, Amerikából) érkeznek.

A parasztház közel 200 éves múltra tekint vissza, ahogy arra Julika néni visszaemlékszik.

A szomszédjai a csodájára járnak, és őszintén tisztelik a talpraesettségéért.

„Tiszta, pedáns asszony, rendezett, megfontolt, éber észjárású, ura önmagának.” – áradozott róla a szomszédasszonya.

Amikor átléped a házikó küszöbét, mintha az időben utaznál! Egy olyan világba csöppensz, melyben megállt az idő, a régi, múlt századi falusi élet kellős közepébe. Kerámiatányérok az agyaggal borított falra akasztva, melyet fehérre meszelt két szorgos kéz. Szent képek és fényképek is lógnak a falon, a családról, látogatókról. A szobában egy hatalmas kályha is díszeleg, rajta régi kávésdobozok, valószínű tele fűszerekkel. Aztán ott van a két ágy, egy asztal és pár szék, hogy teljes legyen a kép. A padlásra egy falétrán lehet feljutni, itt tartja Julika néni a füstölt szalonnát és egyéb húsokat a télen levágott disznóból. A kertben két sor krumplit termeszt, illetve 15 ári kukoricát a tyúkjainak (ez utóbbihoz már egy falubeli férfit fogadott fel, hogy elvesse és rendezze). A szerelemben viszont sosem volt szerencséje.

Julika néni egyszer volt férjnél, de tönkre ment a házassága. Volt egy fiútestvére, aki 3 éves korában meghalt, a szülei is fiatalon elhunytak. 46 éve már, hogy egyedül él. Semmire sem panaszkodik, egyedül az ízületi gyulladásra és a porckopásra, ami megkeseríti az életét.

A hosszúrévi parasztház igazi kincs. Amellett, hogy turisztikai látványosság, nemzeti örökség is, melyet óvni kellene az utókor számára. Ha utadba esik, térj be te is a kis lakba, és engedd magad elbűvölni attól, amit ott vár. Nem fogod megbánni!

Addig is nézd meg a házikóról és lakójáról készült filmet. 11.26-tól indul: 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!