Ezt mindenképpen tudnod kell az égetésről!



A hulladékégetés komoly egészségi kockázatot jelent. Az égetés során olyan szennyezőanyagok kerülnek a levegőbe, mint a kisméretű szilárd részecskék, kén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén-oxidok, ám nagyon sok ennél lényegesen toxikusabb vegyület is felszáll. Közéjük tartoznak a különböző szerves vegyületek és a nehézfémek. A dioxin, a furán származékok, valamint a füsttel szétszóródó fémek – például a kadmium, cink, arzén, higany, nikkel, ólom, króm – az égés során keletkező porral leülepednek a talajra, a növényekre, és a tápláléklánc révén bejutnak az emberi szervezetbe.

A kerti hulladék elégetése során is szennyező részecskékkel telik meg a levegő. Egy átlagos kerti tűz, amelyben vegyesen égetnek avart, fűnyesedéket és gallyakat, hatalmas légszennyezést okoz. Általában a kerti hulladékkal a mérgező vegyszermaradvány is elég, és nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, tovább növelve a légszennyező anyagok listáját.
Egy tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égetésével annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során. Az avar égetésekor nagy mennyiségben keletkezik szén-monoxid, aeroszol részecskék, nitrogén-oxidok és különféle szénhidrogének kerülnek a levegőbe.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló  54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) 225. § szabályozza a szabad téri tűzgyújtást.

A jogszabály szerint tilos a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben, a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladékok szabad téri égetése. Ugyanakkor az ingatlan tulajdonosa, bérlője köteles a területét száraz növényzettől mentesen tartani. Belterületen csak akkor szabad a száraz növényzetet elégetni, ha azt a helyi önkormányzat rendeletben megengedi. Ha ettől eltérsz, komoly bírságokra számíthatsz!

Tudni kell, hogy ha szabálytalanul gyújtunk tüzet, tűzvédelmi bírságra számíthatunk.

Tűzvédelmi bírság kiszabása már az első esetben kötelező:

  • Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, azaz engedély (önkormányzati megengedő rendelet) nélkül gyújtottunk – belterületen – tüzet. A bírság minimális összege 100.000 Ft, maximális összege 1.000.000 Ft.
  • Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, tehát ha a gazégetésből tűz keletkezik, és az oltásban a tűzoltóság is részt vesz. A bírság minimális összege 200.000 Ft, maximális összege 3.000.000 Ft.
  • Tűzvédelmi szabály megszegése, ha azzal közvetlen tűz, vagy robbanásveszélyt idéztek elő.A bírság minimális összege 100.000 Ft, maximális összege 1.000.000 Ft.

A tűzvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól. A tűzvédelmi bírság adók módjára behajtandó köztartozás.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!