Ne adja a gyereknek! Hiperaktivitást és allergiás reakciókat válthat ki.



A lengyel édességből Magyarországra is jutott. Hiperaktivitást és allergiás reakciókat válthat ki a gyerekeknél.

A szlovák hatóság a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki gyermekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában. A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A termék adatai:

A termék megnevezése: Kiss me - colouring soluble candies (citrom, málna és feketeribizli ízű, olvadós nyelvfestős puha cukorka)
Tételazonosító: AKD
Minőség-megőrzési idő: 30/03/2020
Kiszerelés: 100 g
RASFF referenciaszám: 2019.1754

A Nébih közleménye szerint a kinolinsárga (E104) és a tartrazin (E102) színezékeket az ún. Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a narancssárga S (E110), azorubin (E122), alluravörös (E129), és a neukokcin (E124) mellett.

E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat. Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat színezék valamelyikét tartalmazza.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!