Nagyon fájdalmas tud lenni, főleg, ha éjszaka tör ránk!



Az izomgörcsök főleg éjszaka jelentkeznek, vagy erős fizikai munka esetén. Az évek múltával, egyre gyakrabban fordulnak elő, 50 év felett, minden harmadik ember szenved tőle.

Okai között fellelhető a gerincprobléma, az érrendszeri probléma, idegrendszeri elváltozások, magnézium hiány és kalcium felszívódási zavar.

Olyan is előfordulhat, hogy a panaszok akár hetekig és hónapokig is eltarthatnak, ilyen esetben az orvos tomográfiai vizsgálatot rendel el a probléma okának felderítésére. Ez a vizsgálat kimutatja az esetleges idegszál becsípődést vagy adott esetben a gerincsérv létezését.

Izomgörcs esetén azonnal javasolt a testhelyzet váltása és az adott terület vagy izomcsoport átmasszírozása. Különösen az úszás alkalmával jelentkező izomgörcs nagyon veszélyes, sőt ez akár végzetes is lehet. Ezért mielőtt úszni kezdenénk, mindig végezzünk néhány bemelegítő gyakorlatot, illetve a hideg-meleg zuhany vétele is javasolt.

Néhány elsősegély tanács izomgörcs esetén

  • Fogjuk meg a begörcsölt lábunkon a nagylábujjunkat és határozott mozdulattal húzzuk a testünk felé;
  • Álljunk lábujjhegyre, anélkül, hogy támaszkodnánk valamibe, vagy mezítláb álljunk a hideg csempére;
  • Tű hegyével szúrjuk meg a fájó felületet;
  • Egy régi módszer: izomgörcs alkalmával, vegyünk a szánkba egy kanálnyi őrölt mustármagot és a nyelvünkkel masszírozzuk be a szájpadlásunkba.

Hogyan csökkenhetjük az izomgörcsök előfordulási arányát

  • ússzunk minél többet;
  • sétáljunk nagyokat;
  • biciklizzünk minél többet;
  • a nap folyamán ütögessük minél többet a sarkunkat a földhöz, hogy javítsuk általa a vérkeringést.

Népi gyógymódok

A középkorban az izomgörcsök enyhítését kamilla és ibolya olajjal végezték. A kézgörcsökre azt javasolták, hogy a beteg tartson a kezében egy vas tárgyat. A lábgörcsökre a parafa dugóval történő masszírozást javasolták.

Az öregek úgy tartották, hogy ha reggel-este bekenjük talpunkat citromlével és közben egy pohár vizet elkeverve 1 kanál citromlével elfogyasztunk 2-3 héten keresztül, enyhülnek az izomgörcsök.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!