Strasbourg és az Amnesty International is megakadályozta az isztambuli merénylő kiadatását.A gyanú szerint Ahmed Csatajev csecsen származású orosz állampolgár az isztambuli merénylet szervezője, aki dzsihádista terroristák kiképzésében is érintett. Korábban Ausztriában kapott menekültstátuszt, akit most az isztambuli repülőtér elleni támadás szervezésével gyanúsítanak.
A menekültstátuszának köszönhetően már többször is elkerülte a kiadatását Oroszországnak, ahol 2003 óta körözik terrorizmus miatt!

Csatajevet már többször letartóztatták, 2008-ban Svédországban Kalasnyikovokat, robbanószert és lőszereket találtak az autójában, ahol egy évet ült. 2010-ben Ukrajnában vették őrizetbe, mert robbantási útmutatót és robbanásban meghalt emberek fényképeit találták a telefonján. Oroszország akkor is kérte a kiadatását, de ezt a strasbourgi emberjogi bíróság megtiltotta Kijevnek.

Még az Amnesty International is fellépett annak érdekében, hogy ne adják ki a csecsen férfit Oroszországnak, mert ott „nagy lenne a veszélye annak, hogy megkínoznák és rosszul bánnak vele”.
Egy évvel később újra őrizetbe vették, amikor a török-bolgár határt próbálta átlépni, de a menekültstátuszának miatt ismét elkerülte a kiadatást!

Egy ideig Grúziában élt, ahol terrorista csoportokhoz csatlakozott, és emiatt is börtönbüntetést kapott.
Tavaly februárban ment Szíriába, ahol magas pozíciót harcolt ki az Iszlám Államban. Októberben felkerült az amerikaiak terroristalistájára is amiatt, hogy dzsihádisták toborzásában vesz részt.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!