Minden szülőnek kötelező lenne ezzel tisztában lenni!



A tibetiek türelmesek, bölcsek, és egyedülállóan elemezik az emberi élet minden aspektusát. Van egy különleges “tibeti nézet” a gyermeknevelésről. Ez minden szülőnek segít, hogy önálló és önellátásra képes, bölcs, tisztelettudó embert neveljenek fel.

5 éves kor előtt

Ebben a szakaszban úgy kell beszélni a gyermekkel, mint egy “királlyal vagy királynéval”. Nem szabad megtiltani semmit, vagy megbüntetni.
Ilyenkor kíváncsiak, aktívak, és készek felfedezni a világot. De nincs tapasztalatuk és nem tudnak logikus döntéseket hozni. Ha valami rosszat vagy veszélyeset csinál, akkor el kell terelni a figyelmét valami teljesen másra. Az érzelmek azok, amit a gyerekek jól értenek ebben az időszakban.
Ha túlságosan véded és megtiltasz neki dolgokat, akkor fennáll a veszélye, hogy elnyomja a mentalitását és gondolkodás nélkül fogja élni az életét.

5 és 10 év között

Itt el kell magyaráznod a gyereknek, hogy alárendelt helyzetben van és vannak kötelességei, amiket muszáj megtennie. Az intelligencia és a logikus gondolkodás fejlődik, és kialakul a jövőbeli személyisége.
Célokat kell kitűzni a gyerek számára, irányítani kell, fel kell készíteni őket, hogy a tetteiknek következménye van. Meg kell tanítani neki, hogy vállaljanak felelősséget saját cselekedeteik miatt. Tölts vele sok időt, hogy felkészítsd a tanulásra.
Itt már nem szabad úgy beszélni vele, mint egy királlyal, különben gyerekes lesz és nem tud felelősséget vállalni a cselekedeteiért.

10-15 éves kor

Ebben az időszakban úgy kell beszélni a gyerekkel, mintha egyenlő lenne veled. Igaz, hogy neked több az élettapasztalatod, de a gyermeket meg kell tanítani, hogy ossza meg a gondolatait és mondja el a véleményét.
Kérj tőle tanácsot és ösztönözd függetlenségre. Fontos, hogy tanácsot adj neki, ne pedig szabályokat vagy tilalmakat, mert ez az a kor, amikor kialakítja a független gondolkodást.
Ha csak tiltod a dolgoktól, megromlik a kapcsolatod vele.

15 éves és annál idősebb

Ez idő alatt a gyermek személyisége teljesen kialakult. Most fontos, hogy tiszteletteljes legyen. Tanácsot adhatsz neki, de tanítani már túl késő. Látni fogod az eredményt, amit elértél: a gyermek önálló, tiszteletben tartja szüleit és mindenki mást egyaránt. 

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!