A szédülés lehet egy hirtelen, kellemetlen érzés, de van, hogy súlyos tünet.



A szédülés igen gyakori tünet, élete során mindenki találkozik vele egy-két alkalommal, de vannak olyanok is, akiknél a szédülés a mindennapokat is megnehezíti. Mi állhat a szédülés hátterében?

1. Igen gyakori okai lehetnek a szédülésnek bizonyos orvosságok, például a vérnyomáscsökkentők vagy egyes nyugtatók. Ezért nagyon fontos, hogy ezeknek a dózisát a kezelőorvos állítsa be.

2. Szintén szédülést okozhat a vashiány. Ennek következtében lecsökken a vörösvérsejtek száma, és így nem jut elég oxigén az agyba.

3. Aki migrénes, az is számíthat rá, hogy gyakran szédül. Ilyenkor a vérerek beszűkülnek és így kevesebb vér jut az agyba.

4. Az MRI-felvételt követően is gyakori lehet a szédülés.

5. Gyakori ok a kiszáradás, ezért fontos, hogy napközben mindenki elég folyadékot vegyen magához. 

6. A szédülés okai között meg kell említeni az úszást is, mivel eközben igen gyakran megy víz az ember fülébe, ami megzavarhatja a belső fül egyensúlyrendszerét. Mindezt füldugó viselésével megelőzhetjük.

7. Egyes allergiák is állhatnak a szédülés hátterében, ilyen a mogyoró-, macska-, por-, vagy a pollenallergia, melyek során váladék termelődik a homloküregben és a középfülben, ami szintén hatással van az egyensúlyra. 

8. A Meniere-betegség is lehet a szédülés egyik oka. Ennek az ismeretlen eredetű betegségnek során a belső fül élettani folyadékegyensúlya felborul, és ez a néhány percestől kezdve akár egy egész napon át tartó szédülést is okozhat.

9. Egy másik szédüléssel járó betegség a benignus paroxizmális pozicionális vertigo (jóindulatú helyzeti szédülés azaz BPPV), melynek hátterében az áll, hogy a három félkörös ívjáratban amúgy egyenletesen eloszló kalciumszemcsék besűrűsödnek s rögöt képeznek. Egészségeseknél a fej elmozdulásakor a kalciumszemcsék az ívjáratokban lévő idegi receptorokat ingerlik, és a fej elmozdulásának az irányáról tudósítják az agyat. A rögképződés miatt azonban az inger felerősödik, és az agyhoz érkező információ szerint a fej elmozdulása nagyobb mértékű, mint amekkora valójában, mindez pedig rövid szédülésrohamot eredményez.

10. Igen gyakori jelenség, mely szintén szédülést válthat ki, ez pedig a szén-monoxid mérgezés. A gázkészülékek rendszeres karbantartása ezért is rendkívül fontos, hiszen a szén-monoxid hatására a véráram nem képes felvenni az oxigént, így az agy sem képes megfelelően dolgozni, ezért a szédülés mellett gyakran fejfájás, kimerültség, émelygés vagy mellkasifájdalomis jelentkezhet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!