Innen derülhet ki, hogy tejcukor érzékeny vagy.



Előfordult már veled, hogy kellemetlenül érezted magad, miután megittál egy nagy bögre tejeskávét, vagy megettél egy tál tejbegrízt? Nem vagy egyedül!

„Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna dietetikus. 

A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye.

Jellemző tünetei:

  • a puffadás,
  • a hasi fájdalom,
  • a hasmenés.

Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság majdnem harmadát érinti.

Hogyan mutatható ki?

Általában laborteszttel diagnosztizálják. Emellett hasznos, ha táplálkozási naplót vezetsz: a legtöbb beteg a savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálja, ezt azonban neked kell magadnak kitapasztalnod. Fontos, hogy ha arra gyanakszol, hogy laktózintoleranciád van, mindenképp fordulj háziorvoshoz, majd gasztroenterológus szakorvoshoz, az öndiagnózis veszélyes!

Mivel a tej és tejtermékek egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Ezért – hacsak nem muszáj – a tejtermékeket ne zárd ki az életedből teljesen, csak arra törekedj, hogy ételeid laktóztartalma ne haladja meg a szervezeted által még befogadható mennyiséget. Választhatod a laktózmentes tejet és tejtermékeket, vagy azt, hogy laktáz enzim tartalmú rágótablettát veszel be, amikor tejet vagy tejes ételeket fogyasztasz. Egy ilyen rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 200 ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő, ha ennél többet fogyasztasz, emelj az adagon.

Tipp: A laktózszegény étrendben napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt elfogyasztani. És hasznos információ, hogy a tejhez képest kevesebb a savanyított tejtermékek, a túró, a félkemény és a kemény sajtok tejcukortartalma.

A laktózérzékenység vizsgálata:

1. Laktózérzékenységi vizsgálat kilégzési teszttel: Laboratóriumi diagnosztika laktóz intoleranciában: Jelenleg a klinikai gyakorlatban a laktózterhelés után kilélegzett levegő hidrogén mennyiségének mérését alkalmazzák. Ennek szenzitivitása és specificitása is jóval elmarad a 100 %-tól mind a klinikai tünetek, mind a laktáz aktivítást véve alapul. Hátránya még, hogy előzetes éhezést igényel, illetve, hogy a teszthez szükséges laktózterhelés /50 g/ károsítja a bélhámot, és így tönkreteheti a korábbi diéta jótékony hatását.
2. Genetikai vizsgálattal a laktóz intoleranciára való genetikai hajlamot vizsgáljuk, vagyis hogy a tejcukor érzékenységet kódoló gén jelen van-e a családban vagy sem. Tejcukor érzékenység genetikai vizsgálata szájnyálkahártya- törletből történik. Szájnyálkahártya -törletből sejtmintát veszünk (ebben is található a laktáz gén), ebből történik a DNS izolálás. A vizsgálat 5 éves kor felett mindenkinek javasolt, akinél gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeznek tejtermék fogyasztásakor vagy aki bizonytalan abban, hogy vannak-e tünetei, vagy aki egyszerűen csak kíváncsi rá mit örökölt szüleitől. 5 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek /görcsök,hasmenés/ esetén a tejcukor érzékenység kizárására jön szóba a teszt elvégzése.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!