Hibás tudás alapján szervezzük az életünket! Ideje változtatni ezen!



A legismertebb orosz szívsebész, akadémikus, egyetemi tanár, Leo Bokeria nemrég egy televíziós műsorban az étkezéssel kapcsolatban egy közmondást idézett, miszerint a reggelinket együk meg egyedül, az ebédünket osszuk meg egy barátunkkal, a vacsoránkat meg adjuk az ellenségünknek. Majd hozzátette, hogy ez nonszensz, teljesen értelmetlen dolog, hiszen gondoljunk csak bele, hogy épp a felébredő szervezet megeszik egy nagy adag húst, kenyérrel, majd még iszik is rá valamit. Majd utána felöltözik, és elindul munkába, azt várva, hogy hatékonyan teljesítsen?

“Régen, mikor a szovjetek és az amerikaiak együtt dolgoztak az orvostudomány fejlesztéséért, azt figyeltem meg, hogy neves sebészek reggelire csak egy csésze kávét isznak és kész! Ebédre egy szendvicset ettek, majd este jól belaktak, és utána elmentek úszni a medencében” – mondta a sebész.

Így ezek szerint, megfordítva a közmondást, a reggelit kell az ellenségeknek adni, délben csak egy keveset enni, és este (de nem késő este) kell nagy lakmározást csapni, ami után irány a testmozgás, edzés.

“A megfigyeléseim szerint azokban az országokban, ahol sokáig élnek az emberek, pontos így étkeznek” – jelentette ki az orosz sebész.

Leo Bokeria véleményét osztja David Levitsky is, aki a Cornell Egyetemen végzett kísérletek alapján megállapította, hogy ha egy héten párszor lemondunk a gazdag reggeliről, a súlyfölösleg lassan olvadozni kezd rólunk.

“Megértem, hogy az emberek többsége úgy gondolja, hogy a reggelinek kiadósnak kell lennie, de az adataink ezt cáfolják. Természetesen ez az egészséges emberekre vonatkozik, hiszen egy cukorbetegnek rendszeresen reggeliznie kell, mert különben betegsége súlyosabbá válhat” – mondja Dr. Levitsky.

Azonban az Egészségügyi Világszervezet nem osztja az orosz sebész álláspontját, kiemelve azt, hogy azért fontos a reggeli, hogy beinduljon a szervezet anyagcseréje. Ugyan elismerik, hogy szénhidrátban, zsírokban gazdag reggeli elhízást okozhat, viszont a kiegyensúlyozott, tápanyagokban, vitaminokban gazdag reggeli már nem fenyeget azzal, hogy plusz kilók kúsznak fel az emberre.

Íme, pár élelmiszer, amit a táplálkozásszakértők szerint ki kell iktatnunk a reggelinkből!

Feldolgozott húskészítmények (párizsi, szalámi stb.)

Ezek az ételek lehet, hogy jóízűek, de nem egészségesek, hiszen viszonylag sok mesterséges adalékanyagot, tartósítószert tartalmaznak, mint amilyen a kálium-nitrit.

Forralás nélküli zabkása

Hogy ne kelljen időt vesztegetni a főzéssel, lehet már olyan zabkását kapni, amit csak fel kell melegíteni, viszont az így keletkező keményítő hamar felszívódik, és elhízást okozhat.

Müzli

A legtöbb müzli előállításakor olyan módszereket alkalmaznak, amelyek következtében a gabonapelyhek elvesztik hatóanyag-tartalmukat, viszont nagy lesz a szénhidrát és a cukortartalmuk.

Import gyümölcs

A tengeren túlról érkező banán ártalmasabb, mint gondolnánk, hiszen számtalan vegyszert használnak fel a termesztésük során, de a tárolás alatt is kémiai anyagokat alkalmaznak, hogy a szállítmány “frissen” ideérjen.

Ömlesztett sajt

A sajtok darabjaiból, amelyeket nem tudnak eladni, olvasztással készülő termékek a hő hatására szinte az összes tápanyagértéküket elvesztik, csak egy zsíros massza keletkezik utánuk, ami emberi fogyasztásra szinte teljesen alkalmatlan. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!