A muskátli a legnépszerűbb balkonnövény, és sokan úgy tartják, hogy a legigénytelenebb is. Pont azért, mert nem igényel túl sok gondozást, csak megfelelő táptalajt, és akár késő őszig is gyönyörködhetünk az apró színes szirmokból álló virágtengerben. Ám van egy olyan alapvető dolog, amit ha nem jó csinálunk, nagyon hamar elsárgulnak a levelek, és elhallanak a virágok. Ez a pedig az öntözés.



Az alábbiakban a helyes muskátli-öntözés hét sarkalatos pontját mutatjuk be röviden.

1. A muskátli vízigényes és rendszeres öntözést igényel. Ha túl kevés vizet kap, akkor elszáradhatnak a levelei és virágai. Előfordulhat, hogy még esős napokon is meg kell locsolni a muskátlikat. A bokros felépítése miatt lehet, hogy az esővíz el sem éri a talajt.

2. Az előbbinek kissé ellentmond, de a muskátli nem szereti a túlöntözést. A virágládában álló pangó víz a gyökerek rothadását okozza. Érdemes az ültetőedény aljára egy réteg agyag-granulátumot vagy hasonló anyagot helyezni, ami biztosítja a megfelelő vízelvezetést.

3. A muskátlit a legjobb reggel vagy este öntözni. Ha nap közben, a tűző napon öntözzük, akkor a növény levelei megégnek és károsodhatnak.

4. Fontos a megfelelő időpont. A muskátli legjobban akkor érzi magát, ha a talaj felső egy centiméteres része kiszáradt, mielőtt újra öntözzük. Az öntözés során a vizet közvetlenül a növény tövébe kell juttatni, hogy a gyökerek megfelelően fel tudják szívni.

5. A muskátli nem szereti a hideg vizet. Ha hideg vízzel öntözzük, akkor a növény megbetegedhet és sárgulni kezdhetnek a levelei.

6. A muskátli kényes a kemény vízre. A kemény víz magas ásványianyag-tartalmú, ami felhalmozódhat a növény gyökerében, és károsíthatja azokat. Használjunk esővizet az öntözéshez, ha tehetjük.

7. A magas páratartalom káros a muskátli egészségére, és elősegítheti a gombás betegségek kialakulását. Hogyha a levelek tetején sárgás foltok, és ezzel egyidejűleg a levelek alján gyűrű alakú, barna körök jelennek meg, biztosak lehetünk abban, hogy növényünk elkapta a muskátli rozsdát, ami egy gombás betegség,

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!