Mutatjuk, mit kell figyelni!



Sokan nem tudják, hogy egyes, számunkra hétköznapinak tűnő bankjegyek milyen sokat érhetnek a gyűjtőknek. Az alacsony sorszámú, "nyomdafriss" bankjegyek ilyenek.

A héten hazánkban is új bankjegyek debütáltak, ennek kapcsán lettünk kíváncsiak arra, nálunk mennyit fizetnek a gyűjtők az alacsony sorszámú darabokért.

Mi számít alacsony sorszámnak?
A forintbankjegyeken lévő sorszámok címletenként eltérő két betűből és hét számjegyből állnak. Ezek a gyártási folyamat utolsó előtti fázisában - magasnyomtatással kerülnek a bankjegyekre. Az alacsony sorszámú bankjegyek azonban első körben nem kerülnek a forgalomba, azokat a Magyar Pénzverő Zrt.-től lehet megvásárolni.

Gyűjtői célokra címletenként rendszerint az 1-től 200-ig, esetenként 1-től 500 vagy 600-ig terjedő számozású nyomdafriss bankjegyeket különíti el az MNB.

Az új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek várhatóan egy-két héten belül lesznek megvásárolhatóak. Az pedig, hogy ezekért mennyit kell majd fizetnünk a Magyar Pénzverő Zrt. saját kereskedelmi gyakorlata és üzletpolitikája szerint határozza meg.

A pénzverő honlapján most is kínál vásárlásra néhány forgalomban lévő alacsonysorszámú bankjegyet. 

Egy 2009-ben gyártott húszezres például GB 0000171-es sorszámmal most 29 500 forintért vásárolható meg. 
Egy 2016-ban gyártott húszezres pedig GE 0000035-ös sorszámmal 28 000 forintba kerül.
De találni 2010-ben gyártott kétezrest is CB 0000101-es sorszámmal, amit most 4 500 forintért kínálnak. Forrás: penzcentrum.hu

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!