Ez váltja a korkedvezményes nyugdíjakat.



A nehéz fizikai munkában megfáradt, megbetegedett fizikai dolgozók, akár 3-5 évvel korábban kezdhetnék meg időskori pihenőjüket.

Olyan vállalati hűségprogrammal segítenék a nehéziparban dolgozókat legkésőbb januártól, amely állami forrás bevonást nem igényel. Ennek a hűségprogramnak az lenne a célja, hogy a nehéz fizikai munkát végző dolgozók az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt 3-5 évvel korábban kiléphessenek a munka világából.
 
Becslések szerint, hazánkban minden harmadik 60 év feletti személy súlyos egészségügyi gondokkal küzd, 460 ezerre tehető azok száma, akik a nehéz fizikai munkában megfáradtak, megbetegedtek, s komoly nehézségeik vannak a napi 8 órás munkaidő ledolgozásával.
 
Legalább 80-90 százalékuk éveken, évtizedeken át nehéz fizikai munkát végzett a nehézipar területén, főként a vegyiparban, olajiparban és bányászatban dolgoznak. A Szent-József-hűségprogram azokat a dolgozókat érintené, akik elmúltak 58 évesek és 35 évnél hosszabb munkaviszonnyal rendelkeznek.
 
Vállalnák a munkáltatók, hogy éves üzleti terveikben külön erre a célra forrásokat csoportosítanak át, amivel fedezni tudják a felmerülő költségeket. A nagyobb vállalatok esetében évente akár 40-60 dolgozót is érinthet, a kisebb cégeknél pedig 3-5 munkavállaló mehet korábban nyugdíjba.
 
 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!