A szemorvosok gyakran döntenek úgy, hogy ha a negyvenes éveid közepére értél, szemüvegre van szükség.. Az automatikus feltételezés, hogy a negyvenes éveid közepére érve többé képtelen vagy szemüveg nélkül olvasni, egy szerencsétlen közhiedelem, amelyet túlságosan sok ember oszt.

A látás hanyatlása olyan egyenletes, hogy táblázatokat is készítettek egy személy életkorának és látásának összefüggéséről. Tízévesen körülbelül 20 dioptriás a fókuszáló képességed. Mire eléred a harmincat, az elvárások szerint eredeti akkomodációs-képességed felét elveszíted, negyvenéves korodra már körülbelül a kétharmada tűnt tova. Az 5 dioptriásnál gyengébb akkomodációs vagy fókuszáló képességet tekintik időskori távollátásnak. Hatvanéves korodra pedig a fókuszáló képességedet gyakorlatilag nem létezőnek tartják. A hivatásos szemészek úgy tekintik, hogy a presbyopia az ötvenévesnél idősebb emberek gyakorlatilag 100 százalékánál jelen van. Viszont a folyamat visszafordítható!

11 egyszerű lépés az élesebb látásért

Ennek gyakorlat célja a rugalmas fókuszálás kifejlesztése a közeli és a távoli pont között, valamint fókuszáló képességed kiélesítése. A gyakorlat egyben azt is elősegíti, hogy képes légy egyenletesen, visszaesések nélkül olvasni.

1. Keress egy olyan könyvet vagy magazint, amelyet tágas fehér sorközökkel nyomtattak, és betűképe enyhén elmosódottnak tűnik, amikor magad előtt tartod az oldalt!
2. Fordítsd fejjel lefelé az oldalt, hogy ne tudd elolvasni a szöveget!
3. Futtasd végig a szemeidet könnyedén és lassan a margókon néhányszor, miközben mintha csak a fejed hátsó részéből néznének ki!
4. Most válassz ki két pontot a lap felső sarkaiban, majd egy harmadikat - például egy csomag papír zsebkendőt - távolabb a szobában!
5. Váltakozva pillants a lapról a csomagra, oda-vissza!

6. Ezután pásztázd végig a sorok közötti fehér térközöket, végighaladva a lapon, mintha csak olvasnál! Mire a lap feléig érsz, alkalmasint mindent tisztábbnak fogsz látni, de ne erőltesd az éleslátást, csak haladj tovább!
7. Amikor a lap aljára érsz, fordítsd fejjel felfelé a könyvet vagy magazint, és a tekinteteddel kövesd végig a fehér sorközt a nyomtatás első sora alatt!
8. Most hunyd le a szemed, és előre-hátra mozogva emlékezetből fesd képzelet-fehérre a nyomtatás első sora alatti sorközt!
9. Nyisd ki a szemed, és pásztázd végig az első néhány sor alatt lévő sorközöket, s közben képzeld el, hogy úgy szikráznak, mint hó a ragyogó verőfényben! Ezt többször ismételd meg, felváltva behunyt és nyitott szemmel!
10. Most ne olvass, csak könnyedén jártasd a szemeid előre-hátra a sorokon!
11. Pillants máshová, majd térj vissza a lapra! A nyomtatott szöveg feketéje feketébbnek, a sorközök fehérje pedig fehérebbnek fog tűnni, mint amilyennek valaha láttad őket. A szavak pedig élesen kirajzolódnak.

Szentelj napi tizenöt percet ennek a gyakorlatnak!
Az elkövetkező hetekben fokozatosan csökkentsd a betűk méretét, amelyekkel gyakorolsz, míg csak képes nem leszel könnyedén elolvasni az apró betűs szöveget!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!