Sokan nem tudják, hogy bármeddig tárolhatók!Élelmiszerek, amelyek helyes tárolással korlátlan ideig fogyaszthatók

Rizs

A felbontatlan rizst is gond nélkül felhasználhatjuk akár több év után is, a benne lévő szemek ugyanolyan jók, mint a vásárlás napján. Ez igaz a fehér- és a vadrizsre, valamint az arborio, jázmin és basmati fajtákra. A fényezett fehérrizs például 30 évig megőrzi tápanyagtartalmát, ha légmentes tárolóban és 4 fok alatt tartjuk. A barnarizs a magasabb olajtartalma miatt megavasodhat. Fontos, hogy a felbontott rizst légmentesen tároljuk, így nem támadják meg a különböző rovarok.

Méz

A legrégebbi üveg méz állítólag 5500 éves! Igaz, hogy a méz állásában először besűrűsödik, aztán kristályosodik, de emiatt kár lenne kidobni. Nyitott tetővel állítsuk forró vízbe, és kevergessük addig, amíg a kristályok fel nem olvadnak. A túlhevítéssel vigyázzunk, hogy az értékes anyagok ne menjenek tönkre benne.

Ételecet

Sima ételecetből vásárolhatunk akármilyen nagy kiszerelést, nem megy kárba. Ha jól zárható üvegben tartjuk, sohasem veszít minőségéből. Mindig lesz otthon kéznél a salátaöntetek készítéséhez és a környezetbarát takarításhoz.

Vanília esszencia

A csodás illatú vaníliaesszencia – amennyiben alkohol hozzáadásával készült – mindig friss marad és megtartja zamatát. A vaníliapótló szerekről, aromákról mindez nem mondható el.

Az asztali-, tengeri- és kóser só mindig ugyanolyan friss marad, mint amikor megvettük, csak tároljuk száraz helyen, adalékanyag nélkül ugyanis könnyen összeáll.

Kukoricakeményítő

Hogy sokáig eltartható legyen tartsuk ezt is száraz, hűvös helyen egy jól zárható dobozban.

Cukor

Azt sokan tudjuk már, hogy a cukor helyes tárolás mellett korlátlan ideig megőrzi a minőségét. Nem nyújt táptalajt a baktériumok szaporodásához, csak légmentesen, zárt dobozban – távol bogaraktól és párától – kell tárolni.

Tömény italok

A tömény italok, úgymint pálinka, rum és társai igazi túlélők. Jól záródó üvegben és fénytől védve tároljuk. Aromájából keveset veszíthet, de nem lesz annyira érzékelhető, hogy fogyasztásra alkalmatlanná váljon.

Szárazbab

A hiedelemmel ellentétben jól előkészített és megszárított (esetleg fagyasztóban kezelt) bab megfelelően záródó dobozban nem lesz zsizsikes.Ha jól és légmentesen zárjuk, az idők végezetéig megtartja minőségét, és tápanyagértékét sem veszti el.

Instant kávé

A mélyhűtőben bármeddig eláll az instant kávé, zárt vagy nyitott állapotban is. Biztos, ami biztos, ez esetben is érdemes zárt dobozban tárolni.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!