Egy amatőr ásványkutató találta!



A rudabányait egy ezüst-higany-arzenát, (Ag, Hg)4(AsO4)Cl összegképletű ásvány. 2017-ben írtak le. A nevét onnan kapta, hogy Rudabánya környékén fedezték fel.

A felfedezést azért tekinthetjük szenzációsnak, mert a világban ismert mintegy 5000 ásványból mindössze nyolcat fedeztek fel Magyarországon. A rudabányait a kilencedik.

A leletet Koller Gábor pilisborosjenői amatőr ásványkutató találta az egykori vasércbányában. Még hét évvel ezelőtt beküldte a múzeumba meghatározásra. Ilyenkor a szakemberek két szempontból vizsgálják ásványt: egyrészt milyen a kémiai összetétele, másrészt milyen a szerkezete. Izgalmassá akkor vált a munka, amikor szerkezetéről kiderült, eddig nem volt ismert a tudósok előtt.

A minták több irányú műszeres vizsgálata kiderítette, hogy eddig ismeretlen ezüst-higany-arzenátról van szó. Kémiai képlete (Ag, Hg)4(AsO4)Cl. A rudabányait frissen narancssárga, fény hatására lassan barnás olajzölddé, majd sötétbarnává váló parányi (0,1-0,6 mm-es) kristályai gyémántfényűek és fényérzékenyek. Forrás: wikipedia

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!