Járványszerűen terjed a gyomrot támadó vírus!



Az év szinte minden szakában előfordul  a hányással, hasmenéssel járó fertőzés.

Aki elkapja, nagyon megszenvedheti. Két-három napig tartanak az intenzív  tünetek, és magas lázzal is járhat. A beteg környezete, családtagjai nagyon könnyen elkaphatják! Éppen ezért a legfontosabb, hogy a fertőzött személyeket kerüljük, illetve ha valamelyik családtagunk lett beteg szellőztessünk sűrűn. Az az alapvető higiénia része, hogy ne együnk ugyanazokkal az evőeszközökkel és ne igyunk egy pohárból. A beteg két-három napig inkább pihenjen, ne menjen közösségbe, kerülje a tömeges rendezvényeket.

A vírusfertőzésre jellemző a rövid lappangási idő (24-36 óra). A betegség tünetei a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a testhőmérséklet emelkedése. Korcsoporttól függően a hányás, hasmenés megoszlása különböző: gyermekkorban a hányás (akár hasmenés nélkül is), időskorban viszont a hasmenés (akár hányás nélkül is) a vezető tünet. További tünet lehet még a fejfájás és az izomfájdalom. Általában a megbetegedés rövid lefolyású, az érintettek 1-3 nap alatt gyógyulnak. A szövődmény ritka, viszont a gyors só- és folyadékvesztés miatt, különösen az idősek és a gyermekek, az immunológiailag károsodott egyének veszélyeztetettek és kórházi kezelésre szorulhatnak.

A beteg gyomornak - ha már megmarad benne az étel - banán, rizs, alma és pirítós ajánlott. Kis mennyiségben zsírt (vaj, csirkemell) is beiktathatunk az étrendbe, mivel a zsír lassítja az emésztést és csökkenti a hasmenést.

Sokan esküsznek a pálinka vírusölő hatására. Tény, hogy az alkoholnak bizonyos esetekben kellemes zsibbasztó és fertőtlenítő hatása van, ám gyomor vírus esetén nem ajánlott, ugyanis felerősítheti a hasmenéses, hányásos tüneteket.

Sokkal inkább hatásos a fokhagymás méz, de inkább megelőzési célból! Egy kanál mézbe egy gerezdnyi tört fokhagymát teszünk, és lenyeljük. nem kell félni, nem lesz rossz szagú a leheletünk!

Minden olyan módszer, ami erősíti a szervezetünk immunrendszerét, nagyban segíthet, hogy kivédjük a vírusfertőzést. A citrom, a gyömbér, a savanyú káposzta legyen beiktatva a mindennapi étkezésbe!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!