Nagyszüleink még naponta fogyasztották. Újra rá kellene szokni!



Nagyszüleink még naponta fogyasztották, mi maximum madáreleségként gondolunk rá, pedig Ázsiában és Afrikában ma is az alapélelmiszerek között szerepel… és ez nem véletlen! A kis gabonagolyók élettani hatásai csodálatosak a bennük lévő rengeteg ásványi anyag, nyomelem és vitamin miatt.

A köles több mint 10 000 évvel a rizs bevezetése előtt a kínaiak legfőbb terménye volt.

10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilícium-vegyület, fontos szerepet játszik a csontképzésben, a kötőszöveteink rugalmasságát és ellenálló erejét fokozza. Ezen kívül sok más ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink… és még sorolhatnánk.

Jótékony hatások:

- könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.
- a köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesből készült termékeket csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudják, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!
- a magas kovasav tartalom eredménye a friss, sima bőr, ragyogóan egészséges és erős haj.
- mivel a kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, érdemes rendszeresen fogyasztani a következő betegségek bármelyikében szenvedőknek: a kötőszöveti gyengeség, visszeresség, aranyér, porckorong sérülések, tartási problémák, vérellátási zavarok, szédülés, fáradtság, ekcéma, ízületi sérülések, ízületi gyulladások, és allergiás panaszok esetében.
- a kovasav a fluorral együttesen gondoskodik az egészséges fogakról és az erős körmökről.
- magas B-vitamin tartalma miatt kiemelkedően jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre.
- magas vastartalma miatt (10 dkg-ban 6,8 mg vas van) vashiány okozta vérszegénységben hatékony lehet a fogyasztása
- a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.
- a népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is ismert.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!