A vadkölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.



Száz évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a táplálkozásban, mára azonban feledésbe merült. Ezért is fontos felhívni mindenki figyelmét erre az értékes tápanyagra, mert ez a Föld ásványianyagokban leggazdagabb gabonája.

A köles lisztje gluténmentes, nincs benne a gluteninből és gliadinból álló, ragacsos fehérje.

A ma termesztett aranyköles kemény kovasav tartalmú héja étkezésre alkalmatlan, ezért hántolni kell.  Az ősi- vagy barnakölest nem kell hántolni. Ezért is sokkal magasabb a táplálkozási értéke, mint a héjától megszabadított aranykölesé. Mint köztudott, az ásványi anyagok és a nyomelemek a magok külső rétegeiben halmozódnak fel és a hántolással a tizedére csökken ezen értékes anyagok mennyisége. Mivel a barnakölest héjastól őrlik, így minden vitális anyag az őrleményben marad. A hőkezelés nélkül hasznosított tápanyagokat a szervezet sokkal könnyebben veszi fel, mint a hőkezelteket. Nyersen fogyasztva, a barnaköles is a bázisképző gabonafélék közé tartozik, így fogyasztásával megelőzhető az elsavasodás, az ásványianyag-veszteség és a salakképződés.

A barnaköles csak magas humusztartalmú talajon termelhető számottevő terméshozammal. Termesztésének alapvető feltétele a környezetkímélő talajművelés, a szükségletnek megfelelő tápanyagellátás és csak a szerves trágya használata.

A barnakölest még nem klónozták, nem génkezelték és nem keresztezték. Ennek köszönhető, hogy a benne lévő B-vitaminok, a pantoténsav, a vas, a fluor stb. megőrizték eredeti ősi formájukat.

Ezt a kőkorszakból ismert tápláléknövényt, amelynek fogyasztása Magyarországon is igen elterjedt volt még a középkor idején, táplálkozásunkból a kenyérgabona megjelenése szorította ki, mivel a köles sikérmentes, ezért a belőle készült kenyér nem kel magasra. E tulajdonságánál fogva viszont szélesíti a lisztérzékenyek által is fogyasztható gabonafélék skáláját. Fogyasztása szénanátha esetén is kedvező hatású.

Vadköles élettani jelentősége

  • a vadköles  kovasav tartalma igen kiemelkedő, de jelentős még a  fluor, kén, foszfor, vas, magnézium, kálium és  cink tartalma
  • különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamid-ban.
  • 100 g köles tartalmaz 550 mg kovasavat; 6,8 mg vasat; 0-6 mg fluort; 3 mg nátriumot és 170 mg magnéziumot
  • a köles képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni

Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink, és egész szerveztünk, egyedülálló módon csak ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat képes maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

Alapvető szerepet tölt be a candidióziusban szenvedők diétájában is, mert a köles az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, amely gátolja, nem pedig támogatja a tápcsatornában megtelepedett gombák szaporodását. 

Kovasav jelentősége

 

 

  •  kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és a fénylő haj
  • a kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről
  • a kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is
  • a köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni
  • csonttöréseknél javasolt a rendszeres köles fogyasztás
  • gyulladásos állapotok, mint például  a hólyaggyulladás, vesebetegség esetén  nagyobb mennyiségben fogyasztott köles  rendszerint gyorsabb gyógyulást eredményez 

Az öregedés során folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong-sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.

Felhasználási javaslat

Az őrölt barna-köles belekeverhető müzlibe, folyadékba, mint például frissen préselt gyümölcslébe, levesekbe, vagy joghurtba. Két teáskanál barna-köles liszt egy reszelt almával elkeverve fogyasztható kisebb előételként, a reggeli kiegészítéseként vagy uzsonnaként.

Személyes tapasztalat:

Mikor kutattam a haj, bőr, köröm számára hatékony táplálékok után, akkor jött velem szembe a barna köles.

Régebben kipróbáltam a kovaföldet is, de mint megtudtam, ez nem azt a kovasavat tartalmazza, ami valóban kell a szervezetnek, ráadásul szervetlen is, így ugyan belsőleg fogyasztva nincs mellékhatása, de talán gyógyító hatása sem. Belélegezve viszont veszélyes, károkat okozhat.

Hallottam és olvastam a kölesben rejlő lehetőségekről is, hogy nőknek különösen fontos sok kölest enniük, hogy szép legyen a hajuk, bőrük…. Mindezzel csak az a gond, hogy a köles általában hántolt formában kapható, és a hatóanyag, a kovasav a köles héjában található. Legyen ez akár az arany köles, akár a barna köles, hántolatlanul lenne érdemes fogyasztani, de az arany köles héja önmagában, nem őrölve étkezésre alkalmatlan…

Aztán rábukkantam a vadkölesre (barna köles), mely nemcsak hajra, bőrre és körömre jó, hanem ízületi kopásokra, csonterősítésre is kiváló. Ásványi anyagok terén kiemelkedő a többi gabona közül. A barna kölest nem kell hántolni, nem alkalmas a hántolásra, így héjastól őrlik meg. Őrleménye, lisztje nyersen fogyasztható. Ajánlott adagolása napi 2-4 teáskanállal.

Én minden nap 4 teáskanálnyit keverek el kb. 2 db narancs frissen kifacsart levébe, és úgy kanalazom. Nagyon finom, ehető, lisztes ízű. Nekem kifejezetten ízlik. Fitt Nők Blog

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!