Egyre több a gólyák elleni támadás. Kit zavarnak ezek a csodaszép békés madarak?



Légpuskával lőttek le egy fészkelő gólyát Domonyban. A település lakóit megdöbbentette az eset és feljelentetést tettek a rendőrségen – adta hírül a Magyar Madártani Egyesület.

Az elárvult fészekben három tojást találtak, melyek a Börzsöny Alapítvány keltetőjébe kerültek. Sajnos két tojást nem sikerült megmenteni, csak egy fióka kelt ki.

Nem ez az első hasonló eset: két évvel ezelőtt Tiszabábolna mellett fém nyíllal lőttek keresztül négy fiatal gólyát. Három madár a földre esett, a negyedik egy villanyoszlop vezetékeire zuhant és megégett. Pedig a fehér gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Most már sajnos biztosra vehetjük azt is, hogy az ország kedvenc fehér gólyája, Báró is elpusztult.

Báró volt hazánk egyik legismertebb, és ezért talán legkedveltebb fehér gólyája. Ennek oka egyrészt, hogy az őrhalmi iskolán épített fészke be volt kamerázva, így bárki bármikor beleshetett az ő és családja magánéletébe. Másrészt minden évben az elsők között – ha nem épp elsőként – tért haza február utolsó napjaiban, ami évről-évre országos médiaeseménynek számított. 

Idén is egy ország várta haza, de Báró nem jött, ekkor már többen aggódni kezdtek. Fészkét már egy új pár foglalta el, amely már meg is kezdte a párzást.

Libanonban iparággá vált az orvvadászat, az őszi és téli vonulás idején boldog, boldogtalan, szegény és gazdag madarakra lődöz, számos hátborzongató, vérlázító fotó jelent meg a halomra lőtt gólyákkal pózoló „vadászokról”.

Valószínű., hogy Báró is egy ilyen útszéli vadászatnak esett áldozatul. A Madárvédelmi Szervezetek Világszövetsége, a BirdLife International 2015-ös tanulmánya 13-37 millió (!) közé becsli az európai, kis-ázsiai és észak-afrikai Mediterráneumban évente elpusztított madarak számát. Hogy miért teszik? Erre nincs magyarázat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!