Kiderült, hogy jók-e az ismert vakcinák a delta variáns ellen.



Meg kell barátkoznunk egy új fogalommal is, amit áttöréses fertőzésnek neveznek, ami annyit jelent, hogy a - tapasztalatok szerint - az oltottak is ugyanannyi vírust hordoznak, mint azok, akik egyáltalán nem kaptak oltást. Vagyis az oltottak is képesek átadni a fertőzést.

Delta variáns. mit tudunk róla?
A vírus indiai variánsát, azaz a delta variánst 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak. Azóta folyamatosan növekedett az elemzett mintákban a variáns aránya. India mellett a világ több országában is megjelent ez a variáns - többek között már Magyarországon is.

A delta variáns a B.1.617 kódot kapta, és könnyen fertőz. A mutáció annál a fehérjénél található, melynek segítségével a vírus bekerül az emberi sejtekbe, nagyon leegyszerűsítve, amellyel a sejtekben található receptorokhoz hozzákapcsolódik. A változásoknak köszönhetően a vírus könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat. Ez a variáns könnyebben képes „kikerülni” a szervezet immunrendszerét, vagyis nagyobb az esélye arra, hogy elszaporodjon és súlyosabb tüneteket okozzon.

A delta variáns 4 jellemző tünete
Kutatók szerint a delta variáns az eredeti, vuhanitól eltérő tünetekkel jelentkezik. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi négy tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  • kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  • emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  • hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
  • feketegomba-fertőzés (elszíneződhet az orr, látászavar és mellkasi fájdalom alakulhat ki.)

Jelenleg is folynak vizsgálatok a már kifejlesztett vakcinák hatékonyságáról a delta variánssal szemben.

Valószínűleg a vakcinák adnak némi védelmet, és megvédenek a legsúlyosabb tünetektől - legalábbis az eddigi tapasztalatok ezt erősítik - de ez a védelem alacsonyabb lehet, mint más variánsokkal szemben.

Könnyen előfordulhat, hogy felül kell vizsgálni a már érvényben lévő COVID-19-megelőzési és -kezelési protokollokat, és a már elfogadott vakcinákat, oltási terveket is át kell alakítani annak megfelelően, hogy az új variáns(ok) ellen is megfelelő védelmet nyújthassanak. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!