Könnyen gyökereznek, de az új növény nehezen marad meg, ha nem ismerjük a szaporítás trükkjét.



Ha letörted az ágat az anyanövényről, vigyázz, hogy ne száradjon ki. Ha több óra is eltelik az ültetési, nedves papírtörlőbe csomagold be és rakd fóliába, vagy műanyag palackba. Így akár egy-két napig is kibírja a hajtás.

  • Ültetés előtt vágjuk egyenesre az ágacskát egy éles késsel, és állítsuk kézmeleg vízbe egy órán át.
  • Ezután laza ültető közeggel töltsünk meg egy 8-10 cm átmérőjű cserepet.
  • A hajtásról az alsó 2-3 levelet távolítsuk el, a többit ollóval vágjuk vissza úgy, hogy csak a levél fele maradjon a száron. Ezáltal csökkentjük a párologtató felületet.
  • A dugványt állítsuk a cserép közepébe, és finoman tömörítsük a földet a szár mellett.
  • Óvatosan öntözzük meg szobahőmérsékletű vízzel.

Egy levágott szájú műanyagpalackot tegyünk a cserépre úgy, hogy a hajtás kényelmesen aláférjen, és a cserép széléhez illeszkedjen, ez a takarás segíti a gyökeresedést. Csak a cserépalátéten keresztül öntözzük, de nagyon óvatosan.

A műanyag palack belülről párás legyen, de ne folyjanak a vízcseppek. Ha túl sok vizet adunk a dugványnak, megrothadhat. Ha folyik a pára, kicsit szellőztessük ki „mini üvegházunkat”. A nyári melegben gyorsabb a gyökeresedés, de ne állítsuk tűző napra a dugványt, a palackon keresztül könnyen megperzselődhet.

Ha a cserép alján megjelennek az első gyökérkék, szellőztessük időnként a növényt. Fokozatosan szoktassuk a búra nélküli élethez. Ha már nem fonnyadnak a levelei, nem kell újra letakarnunk hamarosan fejlődésnek indul kis neveltünk, és át kell ültetnünk.

Inkább többször ültessük át, de mindig csak néhány centiméterrel nagyobb cserépbe.Amikor már takarás nélkül tartjuk a kis növényt, kezdjük el tápoldatozást is.

Ha elérte az átlagos cserepes szobanövények méretét, már biztosan megörvendeztet néhány virággal is.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!