A protokoll szigorú előírásokat tartalmaz.



Aggódnak a britek: már a királyi család is felkészült a legrosszabbra

Nem véletlenül nagy az aggodalom a briteknél és a királyi családban: kora és korábbi egészségügyi problémái miatt félő, hogy a jövőben Fülöp herceg egészségi állapotában hirtelen állhat be negatív értelemben vett változás.
Az utóbbi 71 évben Fülöp herceg teljes mellszélességgel állt Erzsébet királynő mellett, akinek az edinburgh-i herceg jelenti a legnagyobb támogatást annak ellenére is, hogy elég keveset hallhattunk róla, mióta 2017 augusztusában visszavonult a nyilvános eseményektől, s utána egy műtéten is átesett.

Fülöp herceg műtétje, kora és egészségügyi problémái ellenére nincs rossz állapotban, ám az emberek elkezdtek azon gondolkozni, vajon mi is lesz akkor, ha Erzsébet királynő férje meghal. Azt pedig, hogy mire számíthatnak a britek, ha ez bekövetkezik, Mirror öt pontban szedte össze:

1. A bejelentés

Ha Fülöp herceg egy éjszaka folyamán hunyja le örök álomra a szemét, akkor a haláláról szóló hivatalos bejelentésre reggel 8 órakor kerülhet sor, és valószínűleg a BBC lesz az első olyan platform, amihez a hivatalos közlemény eljut.

2. Nem lesz fényűző temetése

Bár Fülöp herceg teljeskörű állami temetésre lesz jogosult, ő mégis valami egyszerűbbre vágyik, az ezekről való megállapodásból pedig az edinburgh-i herceg is kivette a részét. Temetésére csak a királyi család, a barátok és a Nemzetközösség államfői mehetnek majd el.

3. Hová lesz eltemetve?

Bár a királyi család legtöbb uralkodóját a Westminsteri Apátságnál és a St James’s Palace-nál lett helyezték örök nyugalomra, úgy tudni, Fülöp herceget mégis egy privát helyszínre temetik majd a windsori kastély területén, a Frogmore Gardens nevű helyen, ahol Viktória királynőt és Albert herceget is eltemették korábban.

4. Meddig tarthat a gyász időszaka?

Ha az edinburgh-i herceg Erzsébet királynő előtt hal meg, akkor a királynőnek nyolc napon át kell majd gyászolnia őt. Ez idő alatt a törvények nem részesülnek királyi jóváhagyásban, az állami ügyeket pedig szüneteltetik a tisztelet jegyében.

5. Mikor tér vissza a királynő a kötelességeihez?

A királyi gyász időszaka további 30 napon át tart, ez követően Erzsébet királynő teljesen visszatér a kötelességeihez, s újra megjelenik majd a nyilvánosság előtt. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!