Három fontos szabály van, amit be kell tartani.



A muskátli késő őszig virágzik, gondozása sem igényel olyan nagy odafigyelést. Azonban a muskátli átteleltetéséhez érdemes betartanod pár szabályt, ha azt szeretnéd, hogy jövő tavasszal már szépen kezdjenek leveleket hajtani, és utána a bimbók is megjelenjenek.

1. A muskátli visszavágása

Az első zúzmara beállta előtt érdemes visszavágni a növényt, akkor is, ha még virág van rajta. 10 cm-nyit ki lehet nyugodtan vágni a hajtásokból, ágakból. Vigyázz arra, hogy az olló, vagy kés, legyen előbb lefertőtlenítve, mert így kisebb lesz a vírusos megbetegedések esélye.

Érdemes gombaellenes lemosóval is kezelni a muskátlit, mielőtt elmenne téli pihenőhelyére, így nem fog megpenészedni.

2. Tárolás

Miután megtörtént a visszavágás, a cserepes muskátlikat helyezd el egy világos helyiségbe, ahol a hőmérséklet ne csökkenjen 0 Celsius fok alá, de ne is haladja meg a 14 Celsius fokot. A futó muskátli esetében a hőmérséklet mindig maradjon 10 Celsius fok körül, és szintén fénnyel teli szobában, helyiségben szabad tárolni.

Pincében, garázsban is lehet tárolni a muskátlikat, csak legyen világos a helyiség, és a hőmérsékleti viszonyok megfeleljenek a fent leírt értékeknek.

3. Öntözés

Az alvó muskátlik csak kevés vizet igényelnek. Kéthetente kell egy kevés vizet adni nekik, épp hogy a föld nedvessé váljon. Nincs szükség tápoldatra, egyéb tápszer alkalmazására sem. Tavasszal viszont érdemes új virágföldbe ültetni a növényt, és akkor már a tápozást is be lehet vezetni.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!