A nyaralás tervezésénél gondolj rá!



A nyíregyházi mérnök több mint negyven éve készíti napra lebontott meteorológiai prognózisát, amit Dávid-naptárnak hívnak.

- Nyáron elviselhető lesz a meleg, és a jó idő szeptember végéig kitart – jósolja 2018-ra Dávid Mihály, a több mint 40 éve hosszú távú időjárás-előrejelzéssel foglalkozó nyíregyházi mérnök.
Lehet néhány fagyos éjszaka még májusban is, ami a gyümölcstermesztőknek és nekünk sem túl jó hír, mivel lefagyhatnak a virágok. Ráadásul a mezőgazdasággal foglalkozók jövőre is készülhetnek öntözni: 2018-as nyár nem lesz csapadékos. Esőre leginkább májusban és június közepén lehet számítani. Ez utóbbi időszak viszont akár július elejéig is eltarthat.

A mérnök azt mondja, 2019-től jön majd egy olyan időszak, amikor lényegesen több csapadék fog hullani a Délkelet-Alföldön is.

Nyaralni július második felében, illetve augusztus 10. és 25. között érdemes mennie annak, aki itthon szeretné tölteni a szabadságát – mondja Dávid Mihály –, de hatalmas kánikula nem lesz.

A legmelegebb napok július 15. és augusztus 20., de egészen szeptember végéig kellemes, 24-25 fok körüli nappali hőmérsékletek lesznek. Utána jön egy erős lehűlés, viszont október végén, november elején a prognózisa szerint újra visszamelegszik majd az idő.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!