Jövő héten 40 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Hatalmas károkat fog okozni a hőség.



A jövő hét elején visszatér a kánikula, napról napra erősödik a felmelegedés. Csapadékmentes időre, kevés felhőre, gyenge, mérsékelt légmozgásra van kilátás. Hétfőn 31-35, kedden 33-37 fokos maximumokra számíthatunk.

A Severe Weather Europe oldalán megjelent előrejelzés szerint augusztus 4-én Nyugat-Magyarországon akár 43 fok is lehet. 


Ez nem csak az egészségünkre nézve veszélyes, de kihat a termelékenységre is. Köztudott, hogy extrém hőségben  lehetetlen ugyanannyit dolgozni, min más  normális környezeti viszonyok között, ezért nagy a veszélye annak, hogy a globális felmelegedésnek köszönhetően nagyon  komolyan visszaeshet a termelékenység. Természetesen könnyebben alkalmazkodhatnak a változásokhoz a gazdagabb országok, pedig javarészt  épp ők a felelősök a globális felmelegedésért, de  a szegényebb országok igencsak  nagyot bukhatnak.

Nem lehet ugyanolyan intenzitással dolgozni magas hőterhelés mellett, a munkaintenzív ipari ágazatokban, a kutató szerint lassabb munkavégzésre és gyakoribb szünetekre kell felkészülni. Csak a gazdagabb országok tudnak érdemben felkészülni a klímaváltozás hatásaira pedig. Például át lehet állni másfajta munkaidő-beosztásra és energiahatékonyabb hűtésre, az új gyárak esetében.

Az is egy érdekes, hogy épp azok a szegényebb országok szenvedik majd el nagyobb mértékben  a klímaváltozás okozta károkat, amelyek kisebb arányban járultak hozzá a klímaváltozás kialakulásához  az üvegházhatású gázok kibocsátásán keresztül.

A klímaváltozás inkább a kevésbé megfizetett, alacsonyabb képzettséget igénylő munkahelyek számában okozhat majd jelentős csökkenést, mind a nehéz fizikai munka, a mezőgazdaság vagy a feldolgozóipar területén. Az energiaellátásra komoly terheket ró majd, hogy közben az irodákban, kiskereskedelemben megnő az igény a klímaberendezésekre.

És még nem is beszéltünk öko-menekültekből álló hullámról, amely  Európát fenyegeti...

A Közel-Kelet és Észak-Afrika lakói egy új tanulmány szerint hamarosan tömegesen kényszerülnek elhagyni szülőföldjüket az elviselhetetlenné váló hőség és kiszáradás miatt. Forrás: privatbankar

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!