Világra jöttek az oroszlánkölyök a Nyíregyházi Állatparkban.



A hím állat és a nőstény eleinte normál színezetű fajtársaikkal éltek közös csapatban, de idén külön kifutóba kerültek, hogy közös utódjuk szülessen. A kölyök csak akkor lesz világos bézs bundájú, ha a szülőpár mindkét tagja rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel.

A gondozók egyelőre nem tudták megállapítani a kölyök nemét, ezt valószínűleg az orvosi vizsgálaton tudják meg. Az állat bundájának színezete szüleihez hasonlóan világos bézs színű, és a szemei körülbelül kéthetesen nyílnak majd ki.

 

Fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban,tegnap a kifutóban a látogatók előtt! A világos szőrű apróságot a szülőpár mindkét tagja neveli.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2016. augusztus 27.

 

A "fehér" színváltozatú állatok a dél-afrika oroszlán alfaj egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrika területén élnek. Világos színűk a rejtőzködést segíti, mivel ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek és a magas fű jellemzi. Az oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, mivel évszázadokon keresztül csak sejtették a létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit.

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet egy könyv megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, és ettől kezdve sajnos kívánatos vadásztrófeává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. Napjainkban az állatkertben és a rezervátumokban élő állatok száma nem éri el az ötszázat.
A nyíregyházi anyaállat a kifutóban, a látogatók szeme láttára adott életet az utódjának.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!