A fogyasztókat is jelentősen érinteni fogja!



Megszavazta az Országgyűlés a gáz- és a villamosenergia szabályozását érintő törvényjavaslatról illetve annak módosításáról, ami a fogyasztókat is jelentősen érinteni fogja.A törvénymódosítás célja az, hogy a célja a közmű-csatlakozások gyorsabban menjenek és a hatósági vizsgálatok határideje csökkenjen.

A következő változások jönnek:

  • Szigorúbban fogják ellenőrizni a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezések kivitelezési terveit, amelyet a kivitelezés megkezdése előtt műszaki-biztonsági szempontok alapján felülvizsgálatra kell benyújtani a földgázelosztóhoz.
  • A villamosenergia átviteli, elosztó hálózathoz történő csatlakozás is felgyorsulhat. A csatlakozást a hálózati engedélyes csak műszaki okokra hivatkozva tagadhatja meg. A felülvizsgáltra szánt idő gyorsabbá válhat.
  • A műszaki-biztonsági hatósági eljárás díjtalan lenne az egyetemes szolgáltatásra jogosultak részére gáz- és villamoselosztóhálózathoz történő csatlakozás esetén.
  • A csatlakozási díj megfizetése alól a fogyasztásmérő kapacitása alapján mentesülhetnek a fogyasztók.

Egy új rendelkezés szerint a villamos energia hálózati csatlakozást az igénybejelentő saját beruházásban is megvalósíthatja, a bejelentett és jogosult villanyszerelők nyilvántartásában szereplő vállalkozások közül kiválasztott vállalkozással.

A földgáz szektorban a kivitelezési munkát a bejelentett és jogosult gázszerelők nyilvántartásában szereplő gázszerelők közül a fogyasztó által kiválasztott vállalkozó végzi. Ezt a megoldást tervezik átültetni a villamosáram szektorba is: a megrendelő is jogosult vállalkozót választani a bejelentett és jogosult villanyszerelők nyilvántartásából. Hasonlóképp a gázszektorhoz, a villanyszerelők jogosultságára vonatkozó szabályokat és nyilvántartást a kormány a jövőben rendeletben szabályozná.

►►KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!