Nem csak Magyarországot érinti a kezdeményezés.



Egy európai uniós csoportosulás egész Európára kiterjedő vasárnapi boltbezárást vezetne be. Komoly indulatok kísérhetik a kezdeményezést.

Rövid visszatekintés: 2015. március 15-én lépett életbe Magyarországon a vasárnapi zárva tartás, amit a KDNP kezdeményezésére vezettek be. Nagyon sokan ellenezték, és népszavazási kezdeményezések is elindultak volna, ám a kormány - látva a társadalmi ellenállást, inkább visszacsinált mindent, és egyik napról a másikra, 2016 áprilisában el is törölték a vasárnapi zárva tartást.

Az Európai Szövetség a Szabad Vasárnapért szervezete viszont most az kéri, hogy uniós szabályozás tegye elérhetővé a munkamentes vasárnapot. „A vasárnap fontos pillére az európai modellnek!”- érvel a szövetség, amelyet a szakszervezetek állampolgárai és egyházi szövetségek alkotnak. Egyre több európai dolgozik vasárnap, ami egyáltalán nem szerencsés véleményük szerint.

Hogy kérelmük sikeres lesz-e, azt egyelőre nem lehet tudni. Az EU-ban jelenleg még a 2003-as keretszabály az irányadó, vagyis a tagállamok saját maguk döntik el, hogy vasárnap pihennek-e vagy sem.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!