A határzár feltartóztatja az illegális határátlépők tömegét, átszivárgók mégis érkeznek kelet felől...



A biztonságpolitikai szakértő szerint új módi van, turistának öltözve próbálják megúszni a rendőrségi ellenőrzést.

Továbbra is nagy migrációs nyomás van a magyar határon – erről a Belügyminisztérium (BM) sajtóosztálya tájékoztatta a Lokál Extrát, hozzátéve, hogy június 12-ig már 15 ezer fölött volt az illegális határátlépők száma, és kevés híján 20 ezer menedékkérelmet adtak be a magyar hatóságoknál. A BM szerint a legtöbben továbbra is Szerbia felől érkeznek, és a próbálkozók nagyobb tömegét a határzár visszatartja, de egyre többen kísérelnek meg kifejezetten erőszakos módon bejutni az országba. Az embercsempészek újabb és újabb módszereket találnak ki, gyakran használnak fel nőket és gyerekeket céljuk elérésére.

Arról, hogy a bevándorlók honnan érkeznekznek, az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatóiból szerezhetünk tudomást. Ezek szerint a határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak magukat afgánnak, szíriainak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.

– Két év afganisztáni tapasztalattal és több pakisztáni utazás után megjelenés alapján is könnyen felismerek egyes népekhez tartozó embereket – mondta a Lokál Extrának Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. – Nem nehéz meglátni, hogy a főváros utcáin most nagyobb számban vannak jelen afgánok, pakisztániak és bangladeshiek, tehát folyamatosan szivárognak át illegális bevándorlók.

A szakértő azt is elmagyarázta, hogy milyen módszerekkel próbálják elkerülni a migránsok az igazoltatásokat, amelyek a feltartóztatásukat eredményezhetnék.

– Nyilvánvalóan minél előbb meg kell szabadulniuk az úti öltözetüktől – részletezte. – Bevásárlóközpontok olcsóbb üzleteiben szereznek új ruhát, a régi, elnyűttet pedig eldobálják. Turistának öltözve folytatják útjukat, így kevésbé keltik fel a hatóságok gyanúját. forrás: lokal.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!