Fogadd meg: idén más lesz! ...Aztán ne felejtsd betartani...



Évről-évre beleeshetünk ugyanazokban a vitákba. Ha tudatosan készülsz rá, elkerülheted!

Nem szép dolog karácsonykor vitázni a szeretteinkkel. Persze vannak olyanok, akikkel csak ilyenkor találkozunk, így már ott is a lehetőség...

Angol pszichológusok gyűjtötték össze, hogy az elmúlt 10 évben mi volt a leggyakoribb vitatéma karácsony este! Biztosan Te is meglepődsz, mi van az első helyen!

1. Mit nézzetek a tévében?

Bármilyen meglepő, évek óta ez vezeti a toplistát! Nemegyszer brutálisan elfajul egy egyszerű kapcsolgatásból eredő vita! Inkább iktassuk ki a tévét az ünnepi estéken!

2. Alkohol

A Ne igyál többet! Már megint részeg vagy! típusú mondatok meghozzák az eredményt... Ha csak alacsony alkoholtartalmú ital kerül az ünnepi asztalra, talán kivédhető ez a probléma.

3. Karácsonyi menü

Elsősorban a nők hajlamosan megsértődni, ha a sokórás fáradozásuk nem hozza meg az eredményt. Ha mindenki megmondja mit szeretne, és előre le van egyeztetve a menü, sőt nem egy emberre hárul mindezek elkészítése, hanem megosztja a család a terveket, ebből nem lehet(ne) vita.

4. Rokonság - Kötelező rokonlátogatások

Egy kellemetlen megjegyzés, egy régóta ki nem beszélt téma, egy sérelem sajnos pillanatok alatt el tudja rontani a hangulatot. Ezt a legnehezebb kivédeni! Olyan rokont semmiképpen ne hívjatok el, akivel biztosan vita lesz.

5. Pénz

Sajnos ez a téma az év 365 napján össze tudja ugrasztani a közeli és távoli családtagokat is. Intelligencia kérdése, hogy az ünnepen igyekezzünk kerülni ezt a témát!

6. Nem megfelelő ajándék

Van akinek nem eléggé megnyugtató, hogy vissza lehet vinni, ki lehet cserélni... De érdemes ezen vitázni?! Akiről tudjuk hogy háklis az ajándékra, vegye meg magának, vagy jó előre egyeztessük le vele, pontosan mit szeretne kapni.

7. Féltékenység

A családi ünneplés közepette titkos Facebook üzeneteket olvasni, vagy épp kimenni telefonálni, nem épp tapintatos viselkedés! Ne az ünnepet válasszátok a nagy jelenetek előadásához. legyetek tekintettel a többi családtagra, akik egy szép ünnepre vágytak!

8. Gyereknevelés

Szülői, nagyszülői, tágabb rokoni értelemben is megjelenik ez a veszekedési téma. Aranyszabály: ne karácsonykor akarjunk mintagyereket faragni az amúgy nem túl jól nevelt gyerekünkből!

9. Politika

Jellemzően nagyobb családi összejöveteleken gyakori ez a vitatéma. Könnyen elkerülhető, ha nem hozzuk szóba! Ha ilyen téren aktív a családod, akár rögzíthettek i egy szabályt: ma nem beszélünk politikáról! 

10. Szomszéd

A legapróbb idegesítő tényező is könnyen felerősödhet ilyenkor. Ez akkor veszélyes, ha még egy kis alkohol is bejátszik a történetbe...

Neked mik a tapasztalataid?

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!