Nem szabad többet enni, mert komoly gyomorproblémákat okozhat...



Sokszor feltüntetik az élelmiszereken, hogy hagyományos répacukor helyett fruktózt, vagyis gyümölcscukrot tartalmaznak. Azt hisszük, hogy azok valamiért egészségesebbek, de az igazság az, hogy ebből nem szabad napi 50 grammnál többet fogyasztani!

A fruktóz egy cukornak besorolható szénhidrát, és ha megfelelően táplálkozunk, nagyjából 10 gramm gyümölcscukrot viszünk be a szervezetünkben a zöldség és gyümölcs fogyasztással. Ezt a mennyiséget kb. 400 gramm tartalmazza, de a lakosság fele 50 grammnál is többet fogyaszt naponta. Ez nem azt jelenti, hogy napi több kiló gyümölcsöt eszünk, hanem az élelmiszerekben sok helyen használnak fruktózt, hogy egészségesebbnek tüntessék fel a terméket.

A fruktózt répacukor helyett számos élelmiszeripari termék édesítésére használják. Megtalálható a süteményekben, kekszekben, müzlikben, müzliszeletekben, reggelizőpelyhekben, üdítőitalokban, és a csökkentett szénhidráttartalmú termékekben.
Az élelmiszerek ezt egyrészt glükóz-fruktóz szirupként vagy izocukorként tartalmazzák. A fruktózt olyan készítményeknél is alkalmazzák, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen, mint például a piskótákban, a lekvárokban és a csokoládékban.

MI EZZEL A PROBLÉMA?
A fruktóz-malabszorpció egy emésztési zavar, ami az esetek többségében átmenetileg áll fenn. A fruktóz felszívódása alapból a vékonybélből történik, az emésztési zavarban azonban a fel nem szívódott gyümölcscukor továbbhalad a vastagbélbe, ahol a baktériumok használják fel.
A vastagbélben található baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat és hangyasavat szintetizálnak, amik a bélnyálkahártyát irritálhatják, és gyulladást is okozhatnak, sőt még gázok is képződnek.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!