Két orvos is felelős a tarnabodi csecsemőhalál ügyében.



Miután az Egri Törvényszék 2016-ban hatályon kívül helyezte az Egri Járásbíróság korábbi ítéletét a tarnabodi csecsemőhalál miatti büntetőperben, új eljárás indult, és pénteken elsőfokú ítéletet hirdettek. A bíróság mindkét vádlott büntetőjogi felelősségét megállapította és az orvosokat pénzbüntetéssel sújtotta, írja az MTI.

Az Egri Járásbíróság a megismételt eljárásban dr. Sz. E. M. elsőrendű vádlottat foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt 450 ezer, míg Dr. G. G. másodrendű rendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta ugyanezen bűncselekményért.

A 2013. január 6-án elhunyt, többször betegeskedő 6 hónapos kislányt szülei január 3-án elvitték orvoshoz. Antibiotikumos kezelést kapott, így jobban lett. Január 5-én a késő esti órákban a gyermeknek 41 fokos láza volt, a nagymama telefonos hívására az ügyeletben lévő orvos, az elsőrendű vádlott mindössze telefonon adott tanácsot.

A szakmai protokoll lázas gyermek ellátásánál kimondja, hogy 6 hónapos korig 39 vagy annál magasabb láz esetén a csecsemőt kötelező gyermekgyógyász szakorvosi vizsgálatra vagy szakintézetbe utalni. Az elsőrendű rendű vádlott megszegte ezt a kötelezettségét.

A gyermek állapota az éjszaka folyamán nem javult, ezért a család a csecsemőt az egri Markhot Ferenc Kórház sürgősségi osztályára, majd gyermekosztályára vitte. Az eljárás során nem derült ki, hogy a gyermekosztályon miért nem fogadták a kisbabát.

Ezt követően a szülők az Agria Ügyelet Kft. egri ügyeletére vitték a gyermeket, ahol a másodrendű vádlott ügyeletes orvos megvizsgálta a sértettet. Lázcsillapító injekciót adott neki, illetve úgynevezett Tragens nyomáspróbát is végzett.

A szülők felhívták a figyelmet a gyermek karján és a köldöke alatt található pöttyökre is. Az egri ügyeleten a kislányt fogadó és megvizsgáló orvos szúnyogcsípésnek nézte a piros kiütéseket. Ezt követően az orvos a családot hazaküldte. A kislány állapota a hajnali órákban tovább romlott. A gyermeket azonnal a kórházba utalták, ám ott az azonnali ellátás ellenére 12.30 órakor agyhártyagyulladásban elhunyt.

A járásbíróság megállapította: az elsőrendű vádlott a sértett nagymamájától kapott adatok alapján megszegte foglalkozásának szakmai szabályát, amikor a közölt lázérték és az életkor tudatában nem intézkedett a beteg felvételéről és beszállításáról a gyermekosztályra.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész, valamint az elsőrendű vádlott a fellebbezés bejelentésére három nap gondolkodási időt kapott, a másodrendű vádlott felmentés érdekében fellebbezett.

A korábbi, az Egri Törvényszék által másodfokon hatályon kívül helyezett ítéletében az elsőfokú bíróság dr. Sz. E. M-et 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, míg dr. G. G. -t a bűncselekmény vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!