A rendszer kényelmességén kíván változtatni a minisztérium.



Megérett az idő és a helyzet a közfoglalkoztatási program átalakítására – mondta a Világgazdaságnak Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára. A kormány januárban tárgyal a tárca javaslatairól.

- A 2011-es munkaerőpiaci helyzetre jó válasz volt a közfoglalkoztatási program kiterjesztése azzal a céllal, hogy visszatereljen a munka világába olyan embereket, akik akár évtizedekre leszakadtak a munkaerőpiacról. Az akkori foglalkoztatási helyzet indokolta ezt, a program segítségével több tízezren kiléptek az inaktivitásból. Az elmúlt öt év tapasztalata alapján viszont nyugodtan kimondhatjuk, hogy a közfoglalkoztatás inkubátorház-funkciója nem minden esetben működik jól. Nem az volt a célunk, hogy az érintettek hosszú éveket töltsenek a rendszerben. Időközben viszont kiüresedett a munkaerőpiaci kosarunk, és már szükségünk van mindenkire, aki munkára fogható.

– A probléma az, hogy sok közfoglalkoztató ma már úgy gondolja, a program önmagáért létezik. A közfoglalkoztatók, többségében az önkormányzatok – amúgy érthető módon – ragaszkodnak a kemény munkával létrehozott programjaikhoz, azok jól bejáratott technikáihoz, használható embereihez, akiket gyakran név szerint kérnek vissza a következő évre. Az érem másik oldala, hogy sok közfoglalkoztatottat a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér közötti kis különbség nem motivál eléggé a versenyszférában való elhelyezkedésre, a bérollót ezért is nyitjuk szélesebbre jövőre. Ugyanakkor jogosan merül fel a kérdés, hogy össztársadalmi szempontból mi a prioritás: az ilyen helyi programok futtatása vagy az elsődleges munkaerőpiac igényeinek kielégítése? Szerintünk az utóbbi.

– Többek közt azt javasoljuk, hogy három éven belül maximum 12 hónapig lehessen közfoglalkoztatotti státuszban maradni. Szeretnénk elérni azt is, hogy a szakképzetteket ne „pazaroljuk el” a közfoglalkoztatásra, miközben a legtöbb ágazatban hiány van belőlük. Ők csak akkor léphessenek be a programba, ha az állami foglalkoztatási szolgálat három hónapon belül nem tud a képzettségüknek megfelelő munkahelyet biztosítani nekik, vagy három munkaadó visszautasítja őket. 

Szeretnénk kivezetni a 25 év alatti fiatalokat is a közfoglalkoztatásból, hogy ne parkolópályán kezdjék el az életüket. Az ő elhelyezkedésüket más, aktív eszközökkel, célzott munkaerőpiaci programokkal kell segíteni, mint például a GINOP-os ifjúsági garanciarendszer. Ezen a téren nagy vitára számítunk, mivel a közfoglalkoztatók számára a leghasználhatóbb munkavállalók az erejük teljében lévő fiatalok. 
– Az előterjesztésünket várhatóan januárban tárgyalja majd a kormány, és ha kedvező lesz a döntés, akkor márciusban már részben új típusú közfoglalkoztatási programok indulhatnak. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!