Megváltozott a neve is! Már nem súlyadó, hanem teljesítményadó!



A gépjárművek adóztatása a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény alapján történik. Ezt az adófajtát (régebben súlyadónak nevezték) minden gépkocsi tulajdonosnak, illetve üzembentartónak meg kell fizetnie akár cégként, akár magánszemélyként. A gépjárműadó kivetése és beszedése a lakóhely szerinti önkormányzat hatásköre. Az alább látható kalkulátor segítségével kiszámolod, hogy mennyi gépjárműadót kell fizetnie éves szinten 2017-ben!

A fizetendő gépjárműadó, más néven teljesítményadó, régen súlyadó mértéke 2017-ben a következő módon számítható ki (az adó kiszámításához a gépjármű életkorát és a kw-ban mért teljesítményét kell tudnunk):

  • a jármű gyártási évében, illetve az azt követő három évben: 345 forint/kw 
  • a gyártási évet követő 4 -7. évben 300 forint/kw,
  • a gyártási évet követő 8 -11. -11. évben 230 forint/kw,
  • a gyártási évet követő 12 -15. évben 185 forint/kw
  • a gyártási évet követő 16. évet követően 140 forint kilowattonként;

A számítást megkönnyíti, ha IDE kattintasz, és pillanatok alatt megkapod a végeredményt.

A gépjárműadót gépkocsinként, és naptári évenként kell megfizetnünk. Az adó megfizetésére azt kötelezhetik a hatóságok, aki a hatósági járműnyilvántartásban üzembetartóként vagy tulajdonosként be van jegyezve. Ha a nyilvántartásban több üzembentartó és tulajdonos is szerepel, akkor az adót annak kell kifizetnie, akinek a nevére kiállították a forgalmi engedélyt. 

A gépjárműadót a helyi önkormányzat felhívása alapján két egyenlő részletben fizetjük, így az első részletet 2017-ben március 15-ig, a másodikat pedig szeptember 15-ig kell teljesítenünk.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!