Amióta megtudtam miért, én is így csinálom!



A cékla egy rendkívül hasznos és egészséges zöldség, amivel több betegség, rendellenesség is megelőzhető, így ha rendelkezel egy kis földterülettel, érdemes céklát ültetned. 

Ha céklát ültetsz, nagy figyelmet kell fordítanod az öntözésre, mert ez meghatározza majd a zöldség jövőbeli fejlődését.

A céklát leginkább állott, szinte langyos vízzel érdemes öntözni. Ha hideg, vezetékes, vagy kútvízzel öntözöd, a növény könnyebben megbetegedhet, a kártevők is könnyebben megtámadhatják és a termés sem lesz kielégítő.

Az első pár hétben nincs szükség tápozásra, de a nyár későbbi szakaszában bizony már fog kelleni a vitaminos tápoldat. A vízbe kell feloldani az ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó készítményeket, és azzal kell megöntözni a céklát, de mint mindent, ezt sem szabad túlzásba vinni.

Nagy melegben, szárazságban a céklát naponta kell öntözni. Egy négyzetméternyi céklaültetvénynek 15 liter vízre van szüksége, de ha a víz sokáig megáll a felszínen, kevesebb is elég belőle. (pl. ha mulcsot használsz)

Ha már júniusban eléggé megnőtt a cékla elég csak hetente 2-3 alkalommal megöntözni, ha esős idő áll be, akkor még ritkábban.

Augusztus elején már ritkán, a hónap közepén pedig egyáltalán nem kell öntözni a céklát, így a tápozást lehetőleg júliusban be kell fejezni.

Ha a cékla levelein vöröses foltok jelennek meg, akkor enyhén sós vízzel kell meglocsolni a növényt, de mindössze június-július folyamán háromszor szabad a sós öntözést alkalmazni.

10 liter vízbe kell egy evőkanál konyhasót feloldani, majd azzal kell megöntözni a céklák tövét. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!