Látóideg-sorvadás, retinaelhalás és a látásélesség csökkenése jelentkezett a gyógyszer használata után. Keresik a felelősöket.



Két francia beteg megvakult a fél szemére, és Spanyolország is több tucat ilyen esetről számolt be. 

A spanyol hatóságok jelentették, hogy a szemészeti műtéteknél használatos készítmény vakságot okozott 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben. Az első spanyol esetek nyár elején történtek a bilbaói Hospital Universitario Donostia kórházban és egy magánintézményben. A retinaleválás miatt megműtött páciensek a beavatkozás után megvakultak, noha az operációk sebészeti része sikerült az orvosok szerint.

A vizsgálat kiderítette, hogy az Ala Octa nevű, műtétekhez használt német készítmény okozta a visszafordíthatatlan károsodást, mert toxikus anyag volt benne. Hogy pontosan milyen mérgezésről van szó, azt nem közölték. 

Franciaországban az Ala Octa nevű szerből a gyógyszerbiztonsági hivatal szerint piacra kerülése óta csupán 75 alkalommal adtak el. Leállították az Ala Octa eladását, amíg a gyanú nem tisztázódik. A társaság honlapján egyébként a gyógyszer ott volt a termékek között.

A spanyol egészségügyi minisztérium elrendelte a készítmény használatának beszüntetését, és kivonását a forgalomból. Így derült ki, hogy nemcsak Baszkföldön, hanem hat régióban történtek hasonló esetek, és összesen 41 betegnél alakult ki valamilyen szemkárosodás. A feljegyzett eseteknél egyebek mellett látóideg-sorvadás, retinaelhalás és a látásélesség csökkenése szerepel.

►► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG EZT MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!