Új fűtési szabályok jönnek! Nem mindegy mivel fűtesz!



Hiába járhat több százezres büntetés az illegális szemétégetésért, sokan ennek ellenére hulladékkal fűtenek be télire.

A Levegő Munkacsoport javaslata szerint a rendőröknek kellene fellépnie az illegális hulladékégetők ellen -olvasható a Magyar Nemzetben. A munkacsoport szerint ugyanis vidéken és a nagyvárosok peremkerületein bevett szokás, hogy télen szeméttel fűtsenek be a kályhákba. Ilyenkor minden bekerül a tűzbe: a háztartási hulladéktól kezdve a PET-palackokon keresztül a régi bútorokig bármit elégetnek.

Ez viszont jelentősen megemeli a szálló por koncentrációját, a porszennyezés háromnegyedéért felelős ez a típusú égetés. Ebből kiindulva talán nem is meglepő, hogy az elmúlt napokban a szállópor koncentrációja sokszor az egészségügyi határérték közel háromszorosát is elérte, ami elsősorban a szmogfelhő kialakulásában látszódott.

Ez nem csak szociális kérdés, nagyon sokan tudatlanságból dobnak a tűzre háztartási hulladékot - mondta Lenkei Péter, a munkacsoport természetvédelmi mérnöke. A szegényebb megyékben gyakran előfordul, hogy valóban nincs más tüzelő, azonban sok helyen hiányos az emberek ismerete ezzel kapcsolatban.

Az illegális szemétégetésért nagy büntetés járhat, a hatóságok 75 és 300 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki, ha zárt térben teszik (pl: kályha), szabadtéren pedig 25 és 100 ezer forint között. Forrás: www.penzcentrum.hu

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!