Akár 20 cm hó, több megyére narancssárga figyelmeztetést adtak ki!



Péntek tizenharmadika az előrejelzők életét is igen megbonyolítja, délnyugat felől ugyanis mediterrán ciklon hoz nagy nedvességtartalmú, eleinte enyhébb, majd ismét egyre hidegebb levegőt, így a téli csapadékok egész tárháza felvonulhat.

A legfrissebb számítások szerint északon, északkeleten végig havazni fog, az Északi-középhegység térségében 15, akár 20 cm-t meghaladó hó is hullhat, emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Máshol vegyesen kell számítani hóra, havas esőre, esőre, elsősorban a reggeli órákban a főváros környékén fagyott eső, a középső és alföldi tájakon ónos eső is eshet, mely vékony jégpáncélt képezhet az utakon, tereptárgyakon, növényeken.

Napközben aztán a magasban északnyugat felől ismét egyre hidegebb levegő áramlik fölénk, így ismét egyre többfelé havazásra vált a halmazállapot, a legkésőbb délkeleten és szombatra virradóra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén. Főként a Dunántúl déli kétharmadán, a Duna-Tisza közén, estefelé pedig a Tiszántúl nyugati és az Északi-középhegység keleti felén nagy területen intenzív havazás is kialakulhat, több helyen 10-15, a Dél-Dunántúlon akár 15-20 cm friss hóréteget eredményezve.

Szombaton kelet felé távozik a havazás, napközben északnyugat felől érkezhet újabb gyenge havazás, de ennek mennyisége már nem lesz számottevő. Az élénk nyugati szél a fagypont körüli hőmérsékletben helyenként hordhatja a havat. Ismét lehűlés kezdődik, vasárnap hajnalban a derült, szélcsendes, hóval borított tájakon ismét -10 fok alá süllyedhet a hőmérséklet. Forrás: idokep.hu

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!