Ha nem is mindig, de azért az ember egyik legalapvetőbb szándéka mégis a másik befolyásolása, saját akaratának érvényesítése. Ezt űzik magas szinten a reklámszakemberek, üzletkötők, politikusok. Pedig ők is csak ezekkel a trükkökel dolgoznak.
1. Hívd fel magadra a figyelmet! – A másik befolyásolása felé tett első lépés nyilvánvalóan az, ha aktivizálod magad, és cselekvésbe fordítod át vágyaidat, ötleteidet, akaratodat. Vagyis: kerülj a középpontba!

2. Tedd az ellenkezőjét – Ha támadnak, ne lendülj ellentámadásba és ne is védekezz. Ne törj meg! Egy frappáns válasszal bújj ki a számodra kellemetlen témából, tereld az általad kívánt irányba a beszélgetést.

3. Bizonytalanítsd el az ellenfelet! – A másik elbizonytalanításának mértékével egyenes arányban nő saját önbizalmunk. Használd itt is az ismétlés módszerét: hívd fel újra és újra ellenfeled hibáira a figyelmet!

4. Hízelegj! – Dicsérj, tegyél apró figyelmes megjegyzéseket partnerednek! Ügyelj a mértékletességre!

5. A lényeg a „csomagolás” – Az emberek többségét elsősorban a külső, a díszítés érdekli, s ritkán kíváncsiak a tartalomra. Öltözz elegánsan, beszélj választékosan, és légy udvarias, de határozott!

6. Ismételd sokszor ugyanazt! – Saját elképzelésedet újra és újra ugyanabban a formában ismételd el, hogy megragadjon az emberek fejében, s ha választaniuk kell a többféle alternatíva közül, rád emlékezzenek!

7. Kelts félelmet! – Az emberek félelem-listája szinte kifogyhatatlan: öregség, betegség, szegénység és létbizonytalanság, izzadság és narancsbőr. Elég, ha feltérképezed a másik félelem-listáját és sebezhető pontjait, s ha megoldást is kínálsz rá, akkor vagy kiváló reklámszakember vagy egy simlis politikus lakozik benned.

Természetesen mindig a helyzetnek megfelelően kell kiválasztani, melyik módszert használjuk. Ha nem is alkalmazzuk ezeket a manipulációkat, akkor is jó tudni, hogy mások, velünk szemben lehet, hogy éppen ezeket alkalmazzák!

NYOMJ EGY LÁJKOT ÉS

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!