Nem vicc, tényleg van ilyen rendelet.



Önkormányzati rendeletben szabályozzák a házibulik tartását, és csak jegyzői engedéllyel lehet nagyobb összejövetelt szervezni.

Egy kérdőívet kell kitölteni, amire rá kell írni a buli idejét, a résztvevők létszámát és a szórakoztató elemeket is. Egy Pest megyei településen, Törtelen ez már csak így lehetséges.

Törtelen az utóbbi időkben megszaporodtak a több­napos, hangos családi összejövetelek, ami zavarjt a szomszédok nyugalmát.  Csak jegyzői engedéllyel lehet házibulizni Törtelen.

Nem megtiltani, csak szabályozni szeretnénk a magánrendezvényeket – szögezi le Búcsús Tamás jegyző. – Legutóbb két hete volt egy péntek déltől szombat estig tartó házibuli, ahová háromszor kihívták a polgárőröket. Szeretnénk biztosítani az embereknek a pihenéshez való jogát is. Nem csak egy-két családról van szó, a hangoskodás több utcában is probléma. A jövőben például egy ballagási buli úgy fog kinézni a faluban, hogy 15 nappal előtte részletes bejelentést kell róla tenni a polgármesteri hivatalban. A várható eseményről tájékoztatják a szomszédokat. A korábbi tervezetben az is szerepelt, hogy a szomszédok írásos beleegyezése is szükséges a partihoz, ezt azóta kihúzták.

A mulatságokhoz az 55 decibeles hangerő lesz a megengedett, ami a falu vezetése szerint országosan szabályo­zott.

Godó Tibor polgármester szerint több település jelentkezett nála, kíváncsiak a tapasztalatokra, mert máshol is gond a hangoskodás.  Forrás: Borsonline

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!